Soarele ar putea „prăji” internetul: Care sunt pericolele extreme, conform cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
18 11. 2023

Știm de mult că furtunile solare pot face ravagii în comunicațiile prin satelit și chiar pot afecta rețeaua electrică de la sol. Soarele este un adevărat pericol. Iată de ce.

Soarele este periculos pentru comunicații

Particulele ejectate de Soare, de la erupțiile intense de radiații electromagnetice, cunoscute sub numele de erupții solare, până la expulzările mai puternice, dar mai lente, de plasmă și radiații magnetice cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală, pot distorsiona câmpul magnetic al planetei noastre.

Vezi și: Metoda inedită prin care oamenii de știință vor să ne scape de caniculă: ce vor să facă cu Soarele

Vezi și: FOTO Imagine incredibilă, cea mai apropiată de Soare de până acum: cu cât mărești mai mult, cu atât ești mai uimit

De asemenea, dacă o furtună deosebit de masivă ar lovi într-o zi – mai probabil când Soarele intră în una dintre perioadele sale cele mai active – ar putea declanșa ceea ce profesorul de fizică și astronomie de la Universitatea George Mason Peter Becker numește o „apocalipsă a internetului”.

„Internetul se confruntă cu perioada în care soarele a fost relativ liniștit, iar acum intră într-o perioadă mai activă”, a spus el pentru Fox Weather, referindu-se la Soarele care atinge cea mai feroce perioadă a ciclului său de 11 ani.

„Este prima dată în istoria omenirii când există o intersecție între creșterea activității solare cu dependența noastră economică globală de internet”, a adăugat el.

Care sunt soluțiile

O întrerupere a internetului indusă de erupții solare nu este chiar atât de exagerată pe cât pare. De exemplu, evenimentul Carrington, care a avut loc în 1859 și „a pus pe pauză sistemul telegrafic”, a spus Becker pentru Fox News.

Pentru a preveni defectarea internetului și a altor sisteme de comunicații, Becker și colegii săi au lucrat la un sistem de avertizare timpurie care le-ar putea oferi oamenilor de știință suficient timp pentru a „pune sateliții în modul sigur” sau „deconecta transformatoarele de la rețea, ca să nu se prăjească”.

Vezi și: Primul răsărit din țara noastră se întâmplă aici. Localitatea pe care soarele o salută întâia oară, dimineața

În august, el și echipa sa au primit un grant federal de peste 13 milioane de dolari, o colaborare cu Laboratorul de Cercetare Navală, pentru a veni cu un astfel de sistem, dar prezicerea momentului când aceste furtuni vor lovi orbita și atmosfera Pământului este încă extrem de dificilă, Becker comparând-o cu provocările de a prezice cutremure.

În ceea ce privește „întărirea internetului” pentru a-l proteja pe termen lung, Becker a spus pentru Fox Weather că corporațiile, pur și simplu, nu au suficient stimulente – un rechizitoriu îngrijorător, având în vedere că următoarea furtună mare ar putea fi chiar după colț.