Se scumpește factura la energie pentru o categorie de români. Câți bani vor trebui să plătească în plus cei stabiliți în această țară

de: Ana Anițoiu
19 07. 2023

Factura la energie se scumpește pentru românii care s-au stabilit într-o țară din Uniunea Europeană. Guvernul acestui stat a anunțat că a decis să majoreze prețurile reglementate ale energiei electrice pentru uz casnic.

Cu cât vor crește facturile la energie

Mai exact, guvernul a hotărât să crească prețurile reglementate ale energiei electrice pentru uz casnic cu 10%, începând din luna august, în Franța.

De altfel, majorarea prețului cu 10% este mult mai mică față de cea propusă de Comisia de Reglementare a Energiei (CRE) din Franţa. Aceasta recomandase o creştere de 74,5%, pe baza preţurilor actuale de piaţă.

”Suntem într-o fază de revenire la normal, sau în orice caz de revenire la un nou echilibru după criza energetică pe care am trăit-o, chiar dacă, evident, preţurile energiei rămân ridicate”, a spus sursa guvernamentală, subliniind că francezii vor continua să beneficieze de unele dintre cele mai mici prețuri din Europa.

Când va avea loc următoarea scumpire

Un oficial guvernamental din Franța a precizat că scumpirea de 10% a energiei electrice pentru uz casnic va fi singura până în luna februarie a anului următor.

În luna mai, ministrul de Finanţe Bruno Le Maire a declarat că plafonul Franţei la preţurile pentru electricitate va fi eliminat treptat şi va înceta la finalul anului viitor.

Preţurile energiei electrice europene au fost majorate anul trecut, mai ales din cauza consecinţelor războiului din Ucraina ce a fost declanșat de președintele rus Vladimir Putin la data de 24 februarie 2022.

Totodată, Franța a înregistrat un record negativ al producției nucleare, deoarece compania de utilități de stat EDF a reparat reactoarele afectate de coroziune.

Consumul de energie electrică în România

Conform datelor publicate de INS luna trecută, consumul final de energie electrică în România s-a redus cu 7,7% în primele patru luni din acest an față de perioada similară de anul trecut, în contextul în care consumul din economie a scăzut cu 5,4%, iluminatul public cu 16,3%, iar consumul populației cu 13,8%.

De asemenea, exportul de energie electrică al României aproape s-a dublat (+216%) faţă de perioada ianuarie – aprilie 2022, până la 4,37 miliarde de kWh.

În ceea ce priveşte producţia de energie electrică, aceasta a crescut ci 7% în primele patru luni din an, singurul segment în creştere fiind reprezentat de producţia din hidrocentrale, ce s-a majorat cu 45%. Celelalte surse de producţie au fost însă în scădere.

Importurile de energie electrică ale României au scăzut cu aproape 20%. În total, resursele de energie electrică au fost de 23021,3 milioane kWh, cu peste 865 milioane kWh (3,9%) mai mult faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.