04 iun. 2023 | 09:45

Oamenii de știință produc energie electrică din aer: cum au reușit

ACTUALITATE
Oamenii de știință produc energie electrică din aer: cum au reușit

În noi cercetări interesante, oamenii de știință continuă să exploreze descoperirea că curenții electrici care ne înconjoară pot fi recoltați – folosind un material făcut din organisme vii.

Într-o declarație, Universitatea din Massachusetts Amherst a anunțat că inginerul electric Jun Yao și echipa sa s-au bazat pe cercetări anterioare, într-o nouă lucrare din revista Advanced Materials, în ceea ce ei numesc „efectul Air-gen”. Ideea de bază? Creșterea de nanofilme favorabile din bacterii care pot extrage cantități mici de electricitate din vaporii de apă din aer.

„Aerul conține o cantitate enormă de electricitate”, a spus Yao în declarație.

„Gândiți-vă la un nor, care nu este altceva decât o masă de picături de apă. Fiecare dintre acele picături conține o sarcină și, atunci când condițiile sunt potrivite, norul poate produce un fulger, dar nu știm cum să captăm electricitatea în mod fiabil, de la fulger. Ceea ce am făcut este să creăm un nor construit de om, la scară mică, care ne produce electricitate în mod previzibil și continuu, astfel încât să o putem culege”.

Energie electrică din aer

Datorită fundației sale bacteriene, descoperirea inițială a materialului în 2020 a fost prezentată ca o nouă cale intrigantă pentru tehnologia energiei verzi. Yao și echipa sa au continuat să exploreze conceptul și el spune că au descoperit că acest concept este mai generalizabil decât se credea anterior.

„Ceea ce am realizat după ce am făcut descoperirea Geobacter”, a spus Yao, „este că această capacitate de a genera electricitate din aer se dovedește a fi generică: literalmente orice tip de material poate recolta electricitate din aer, atât timp cât are o anumită proprietate”.

Această proprietate, notează actualizarea cercetării, este ceea ce se numește „calea liberă medie” sau distanța dintre molecule. În cazul moleculelor de apă suspendate în aer, acea distanță este de o sută de nanometri sau o mică fracțiune din lățimea unui păr uman.

Așadar, atât timp cât filmul are acele perforații minuscule, spune echipa sa, materialul pare a fi irelevant. Deși echipa se concentrează în cea mai mare parte pe generarea de cantități minuscule de electricitate pentru dispozitivele portabile în acest moment – ridicând deja noi posibilități interesante pentru tehnologia de consum – adevărata întrebare este probabil cât de departe se poate extinde fenomenul.