Se schimbă buletinele în România, milioane de români afectați direct: ce oferă noua carte de identitate

de: Alexandru Puiu
11 01. 2023

O serie stufoasă de aspecte ce țin de cărțile de identitate din România vor fi modificate în următoarea perioadă, indiferent dacă vorbim de buletine electronice sau cele simple. Lista completă de modificări este inclusă într-un proiect de ordonanță pus luni în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Buletinele nu vor mai fi la fel în România, iar schimbările ar trebui să intre în vigoare în următoarea perioadă. În primul rând, se va schimba valabilitatea lor. În al doilea rând, vorbim de introducerea posibilității de completare a cererii vizei de flotant prin mijloace electronice. Pe marginea acestor modificări și alte câteva, MAI a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță guvernamentală care poate fi accesat aici.

Se schimbă cartea de identitate din România, ce trebuie să știi

Din momentul eliberării în condițiile legii, noile cărți de identitate simple și electronice vor ajunge la români:

  • cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;
  • cu valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;
  • cu valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Ca referință, la momentul de față, valabilitatea cărților de identitate este următoarea:

  • valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și 14 ani;
  • valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Din momentul în care va intra în vigoare noua ordonanță guvernamentală, cererile pentru viza de flotant se vor putea completa și electronic. Procedura evaluării și aprobării va fi stabilită prin normele metodologice de aplicare unitară a prevederilor legale. Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Ca un detaliu foarte important și o schimbare semnificativă față de procedura actuală, actele de identitate se vor putea obține și din altă localitate decât cea de domiciliu. Solicitarea efectivă pentru eliberarea actului de identitate se va putea realiza la orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, dar, în continuare, “actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal”.

Nu în ultimul rând, datele electronice stocate pe cartea de identitate vor include și locul nașterii titularului, pe lângă informațiile care erau deja prevăzute în OUG 97/2005, conform avocatnet.ro:

  • datele din formatul tipărit – numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, CNP-ul etc.;
  • prenumele părinților titularului;
  • un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;
  • datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.