10 ian. 2023 | 20:33

Ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin. Diferenţa dintre cele trei

Utile
Ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin. Diferenţa dintre cele trei
De ce este important să avem buletin, sau cartea de identitate

Orice cetățean român, odată cu împlinirea vârstei de 14 ani, intră în posesia unui buletin, sau carte de identitate. În afară de faptul că ligitmiează identitatea acestuia, buletinul este un act extrem de important, și vom clarifica și acest aspect. Pe de altă parte pe acest document apar anumite inițiale, și astăzi explicăm ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin și care este diferenţa dintre cele trei.

De ce este important să avem buletin, sau cartea de identitate

Documentele naționale de identitate, buletin, sau cum se numesc astăzi, cartea de identitate, există de mai bine de un secol. De la o simplă bucată de hârtie cu o fotografie lipită până la un card din policarbonat care încorporează elemente electronice, cărțile de identitate au concentrat cele mai bune tehnologii, astfel încât cetățenii, întreprinderile și guvernele să poată avea încredere în ele în fiecare zi.

Deși soluțiile de identitate mobile devin din ce în ce mai populare în întreaga lume, acestea nu sunt decât un companion al cărților de identitate fizice care sunt încă emise. Legitimațiile fizice rămân într-adevăr necesare în acele cazuri în care dovada identității trebuie să fie efectuată într-un mediu, zone cu acoperire redusă sau inexistentă. Mai presus de toate, ele reprezintă cea mai cuprinzătoare formă de identificare, deoarece nu toată lumea deține un smartphone.

În mod esențial, buletinul, sau cărțile naționale de identitate au devenit puntea de legătură între lumea fizică și cea digitală, prin includerea unei componente electronice care conține identitatea digitală a cetățeanului pentru a-i oferi acestuia acces sigur la serviciile guvernamentale online, precum și la serviciile private.

Cea mai frecventă utilizare a unei cărți de identitate este aceea de a verifica dacă persoana care o deține este într-adevăr cine pretinde a fi. Apoi o puteți folosi pentru a verifica orice informații suplimentare pe care aceasta vi le furnizează, cum ar fi adresa de pe un formular de cerere.

Cu toate acestea, cartea de identitate trebuie să fie emisă de o agenție pe care o acceptați ca fiind legitimă, cum ar fi o agenție guvernamentală de stat. Printre exemple se numără permisele de conducere, legitimațiile militare și pașapoartele. Aceste carduri identifică de obicei organismul care le eliberează și includ o fotografie a titularului, astfel încât să puteți compara vizual fața acesteia. De asemenea, pot fi incluse detalii suplimentare, cum ar fi adresa, data nașterii și semnătura.

Vezi și: Lucian Bode, noi informații despre primele cărţi electronice de identitate. De ce s-a optat pentru varianta „gen”

Știi ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin?

Fiecare buletin, sau carte de identitate, în afară de nume, prenume, naționalitate, sex, CNP, seria și numărul, în partea de jos mai conține anumite indicative, sub forma unor inițiale. În cazul nostru, vorbim despre inițialele PCEP, SPCLEP sau SPCJEP. În funcție de anumite criterii, aceste indicative spun ceva. Așadar, dacă te-ai întrebat ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin, iată și răspunsul:

  • SPCEP este prescurtarea pentru Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor;
  • SPCLEP înseamnă Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor;
  • SPCJEP înseamnă Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor.

Un alt aspect, referitor la aceste indicative, este că, în funcție de sectorul, în ceea ce privește Bucureștiul, sau localitatea în care locuiești, apare fie Sectorul de reședință, fie localitatea de reședință.

Concluzie

Acum că ai aflat ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin, știi și mai multe informații despre cartea ta de identitate.

Parteneri
Trump și Putin, discutie decisivă despre războiul din Ucraina. Când va avea loc și ce se va negocia direct
Redactia.ro
Orașul din România care l-a dat pe spate pe Răzvan Fodor: „Bate Bucureștiul și Cluj-Napoca”
Click.ro
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Gogoși de post ca la mănăstire și bunici: Mirosul copilăriei de la țară
EVZ.ro
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Spynews
Schimbare pentru posesorii de buletin și permis de conducere. Se aplică începând cu 20 martie
Capital.ro
Acasă la George Simion. Cum arată apartamentul în care candidatul la prezidențiale locuiește cu soția și cu fiul lor: “Nu am casă, stau în chirie, mi-am vândut casa când am intrat în politică...”. Detaliul din dormitor care iese în evidență
Avantaje
Cine ajunge în Turul 2 la prezidențiale! Sondajul apărut după respingerea lui Georgescu
Mediaflux
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Spynews.ro
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
Realitatea.net
Creatura cu cap de extraterestru pescuită de un pescar i-a speriat pe localnici. Ce este, de fapt, vietatea
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro