Se schimbă banii în Europa, este oficial. Ce problemă rezolvă noile bancnote

de: Alexandru Puiu
16 10. 2023

După aproximativ 20 de ani de când bancnotele aflate în circulație pe teritoriul Uniunii Europene nu au mai suferit nicio modificare, acestea urmează să fie înlocuite. Anunțul a venit de la șefa BCE.

Christine Lagarde este președintele Băncii Comerciale Europene și, din această poziție, a anunțat schimbarea bancnotelor euro. Anunțul confirmă prima modificare a euro în aproximativ două decenii și finalizarea designului ar trebui să se întâmple anul viitorul, în 2024. Scopul principal este sporirea nivelului de accesibilitate.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii cash în România, cum dispare numerarul din buzunare. ”Sunt măsuri fiscale venite de la experți”

De ce se schimbă banii în Europa, bancnotele euro

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate (…)Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a declarat Christine Lagarde.

Noile bancnote ce vor fi introduse pe piață vor avea un cu totul alt aspect decât cele actuale, iar particularitățile de design vor fi stabilite printr-un sondaj în rândul tuturor cetățenilor, persoane fizice, din zona monetară comună.

Cum vor arăta banii europeni

Aspectul final al noilor bancnote va fi ales dintr-una din șapte teme ajunse online. Primele informații pe marginea schimbărilor de bancnote au fost publicate în 2021, iar procesul se va finaliza în 2024.

„Este datoria noastră să ne asigurăm că bancnotele euro continuă să fie un mijloc de plată inovator, sigur și eficient în viitor”, se arată pe site-ul BCE.

Citește și: De ce ai greșit grav când ai schimbat ROBOR-ul cu IRCC? Banca trebuia să-ți explice

Ca referință, acest efort vine și în completarea eforturilor de îngreunare a falsificării bancnotelor euro.

„Scopul declarat este de a preveni contrafacerea și de a reduce impactul bancnotelor asupra mediului”, a explicat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Un alt avantaj important al noilor bani este că vor avea o viață mai lungă și vor fi mai ușor de utilizat de anumite categorii de persoane vulnerabile, precum cei care au o vedere slabă sau inexistentă.

Revenind însă la teme, bancnotele vor fi construite în jurul unuia dintre următoarele subiecte:

  • Cultura europeană;
  • Valorile europene reflectate în natură;
  • Râuri: apa vieții în Europa
  • Mâini împreunate: Împreună vom construi Europa;
  • Viitorul îți aparține;
  • Europa noastră, noi înșine;
  • Păsări: libere, rezistente, inspiratoare.

După alegerea temei înainte de finele anului viitor, va exista un concurs internațional de design. În final, li se va cere din nou părerea oamenilor printr-un nou sondaj. Până în 2026 se va lua o decizie finală și pe marginea producerii și emiterii noilor bancnote.