13 oct. 2023 | 09:30

Ce se întâmplă cu banii cash în România, cum dispare numerarul din buzunare. ”Sunt măsuri fiscale venite de la experți”

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu banii cash în România, cum dispare numerarul din buzunare. ”Sunt măsuri fiscale venite de la experți”

În ultimele câteva săptămâni, mai multe măsuri agresive din partea autorităților au încercat să lovească abilitatea românilor de a face prea multe plăți în numerar, cu bani cash. Sub pretextul prevenirii evaziunii fiscale, s-au impus niște limite care, în numeroase circumstanțe, sunt cel puțin exagerate, dacă nu absurde.

A început să se vehiculeze din ce în ce mai mult scenariul dispariției banilor cash din România în ultima perioadă. Totul a plecat de la o serie de declarații cu privire la limitarea plăților în numerar pentru persoanele fizice. Deși principalul argument din spatele schimbărilor fiscale a fost prevenirea sau descurajarea evaziunii fiscale, este foarte ușor să confunzi acest efort legislativ cu interzicerea folosirii banilor cash. Nu ajută nici faptul că premierul insistă că măsura nu a venit de la el, ci de la experți.

Citește și: Numerarul în România, din ce în ce mai inutil. Lovitura pentru românii care nu se despart de cash, oficială

Dispar banii cash din România, dar cu o cauză nobilă

Într-o conferință de presă susținută în această săptămână, premierul Marcel Ciolacu a ținut să menționeze că limitarea plăților cu cash în România nu a fost nici pe departe o inițiativă personală. În schimb, aceasta este rezultatul consultărilor cu experți din domeniul fiscal. De asemenea, deși pare o nenorocire, nu are ca scop interzicerea numerarului, ci reglementarea plăților, pentru a combate evaziunea fiscală.

„Dacă dumneavoastră credeţi că eu, prim-ministrul Marcel Ciolacu, chiar le cunosc pe toate… Şi premierul Marcel Ciolacu stătea noaptea şi dormea şi a visat el că e bine să fie cheltuieli până în 5.000 de lei pe un produs sau într-un singur loc… Sunt măsuri fiscale venite de la experţi, cred că nici de la ministru, de la experţii din Ministerul de Finanţe. Cu cine să negocieze? Ce să negociem?”, astfel s-a distanțat șeful PSD de reproșurile venite din parte populației la adresa noilor restricții.

Citește și: Ce înseamnă, de fapt, limitarea plăților cash și cum ne poate afecta pe toți

Plățile cu cash, limitate la maxim 5.000 de lei

O altă scuză a șefului Guvernului a fost că această măsură a fost supusă dezbaterii publice înainte să fie adoptată. Indiferent ce s-a întâmplat însă până acum, un lucru este sigur, o persoană fizică nu va mai putea să cheltuiască mai mult de 5.000 de lei cash într-un magazin din România.

„Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple… Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale. E o măsură. Am înţeles că nu mai exista la registrul de casă plafon de casă. Şi s-a luat o măsură, să fie până în 50.000 de lei. Presupun că au avut discuţii cu antreprenorii”, a explicat Ciolacu.

Evaziunea fiscală la momentul de față este este 160 de miliarde de lei și reprezintă aproximativ 10% din PIB. Liderul social-democrat speră ca măcar 10% din acei 10% să ajungă la bugetul de stat. „Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB – 16 miliarde – ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash… Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire”, a concluzionat oficialul.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele