România ar putea găzdui antrenamente ale piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16

de: Ana Anițoiu
22 06. 2023

România ar putea găzdui antrenamente ale piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16. Înainte de sosirea lor în țară, aceștia vor urma un curs de pregătire de bază și de limbă engleză, supravegheat de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, după cum a anunțat săptămâna trecută guvernul britanic.

România, luată în considerare pentru găzduirea antrenamentelor

Potrivit unui oficial occidental care a vorbit sub protecția anonimatului, citat de Politico, România este una dintre țările pe care coaliția de state occidentale le ia în considerare pentru a găzdui antrenamente ale piloților ucraineni pentru avioanele F-16. Această coaliție este formată din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Danemarca, Țările de Jos, Portugalia, Norvegia și Belgia.

De asemenea, un actual și un fost oficial de la Pentagon au spus că grupul lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentului piloților ucraineni într-un loc din România, conform Politico.

Ministerul român al Apărării nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că există discuții referitoare la desfășurarea unor antrenamente pentru piloții ucraineni în România.

”România salută inițiativa de a stabili o coaliție de aliați NATO pentru a oferi instruire piloților pentru F-16. Reiterăm faptul că România colaborează îndeaproape cu aliații săi din NATO, partenerii din UE, partenerii săi strategici și conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista în mod eficient agresiunii și ocupării ilegale a teritoriului suveran al Ucrainei”, a transmis ministerul.

Cine ar urma să conducă antrenamentele

Fostul și actualul oficial de la Pentagon au mai spus că antrenamentele ar putea fi conduse de Lockheed Martin, compania care construiește avioanele F-16. Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de antrenament, dar nu a fost hotărât încă ce țări vor furniza aeronavele necesare antrenamentelor.

Discuțiile referitoare la pregătirea piloților ucraineni în România nu a fost nici confirmată, nici infirmată de oficialii europeni. Conform unui purtător de cuvânt al Ministerului Olandez al Apărării, partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est.

Pe de altă parte, discuțiile referitoare la țara care va dona avioane F-16 Ucrainei nu au fost încă soluționate.

”Livrarea de F16 nu este discutată acum. Lucrăm pentru a începe antrenamentele pe F-16 (cu Danemarca, pentru a antrena piloți ucraineni) cât mai curând posibil. Livrarea avioanelor necesită un proces separat de luare a deciziilor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 second-hand, cumpărate din Portugalia, și va mai cumpăra 32 din Norvegia. În plus, a fost aprobat recent un plan pentru achiziționarea de avioane F-35, mai avansate decât F-16.