Riscurile la care s-au supus primii astronauți ajunși pe Lună: misiunea Apollo 11 ar fi putut să se încheie urât

de: Iulia Kelt
14 06. 2023

Imediat după ce primii oameni au pus piciorul pe Lună și au ajuns înapoi pe Pământ, au constatat că misiunea lor nu se sfârșise, de fapt.

La întoarcere, echipajul Apollo 11 a petrecut 21 de zile în carantină.

În anii 1960, a apărut un nou domeniu care studia potențialul vieții microbiene în afara planetei noastre, deși era în mare parte ridiculizat.

„Ca răspuns, exobiologii au susținut că numai domeniul lor ar putea atenua cele mai grave riscuri și ar putea exploata cele mai mari oportunități ale noii ere spațiale”, a scris istoricul Dagomar Degroot, de la Universitatea Georgetown, într-o nouă lucrare.

Deși cei mai mulți au crezut că suprafața Lunii este lipsită de viață, Carl Sagan era de părere că viața microbiană ar putea fi încă vie pe satelit.

Acela a fost momentul în care NASA a proiectat un laborator de recepție lunară unde au fost ținuți Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins.

Sagan, la rândul său, a comparat posibilitatea ca viața microbiană să se instaleze pe Pământ ca „violența epidemilor de boli venerice care au făcut ravagii în Europa în Evul Mediu sau ca rujeola care a înregistrat un număr mare de morți”.

O nouă lucrare vine cu o ipoteză interesantă

Potrivit noii lucrări, dacă microorganismele lunare ar fi existat cu adevărat, procedurile pentru a le împiedica să se instaleze pe Pământ probabil ar fi eșuat.

„Dintre toate probabilitățile, microorganismele care păreau cel mai probabil să evolueze pe Lună ar fi infectat astronauții, le-ar fi contaminat navele spațiale, ar fi scăpat în Oceanul Pacific și ar fi încălcat izolarea în laborator”, se arată în lucrarea cu pricina.

„Praful de Lună era peste tot. Pentru că irita pielea și plămânii, ambii astronauți au dormit cu căștile și mănușile în acea noapte. Îndepărtarea întregului praf a fost, în mod clar, imposibilă”, s-a menționat, de asemenea.

După ce astronauții s-au întors pe Pământ, filmul pe care l-au folosit pentru a fotografia Luna a fost rapid developat pentru ca imaginile să fie publicate, iar cei care l-au procesat au fost expuși la praf. 24 de persoane au fost trecute în carantină.

Desigur, NASA a lucrat, de atunci, la noi linii directoare pentru punerea în carantină a eșantioanelor din afara Pământului, așadar, acea epocă pare să facă parte din trecut, în mod evident.