29 mart. 2023 | 07:28

Cantități uriașe de apă pe Lună: ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Cantități uriașe de apă pe Lună: ce au descoperit oamenii de știință

Știm că există apă pe Lună, dar rămân întrebări despre cum a ajuns acolo, unde este stocată și cum se mișcă.

Într-un nou studiu, oamenii de știință din China au identificat „mărgele” minuscule de sticlă din solul lunar, ca locuri potențiale în care apa s-ar putea ascunde.

Și vorbim și despre multă apă, poate până la 270 de trilioane de kilograme (297,6 miliarde de tone).

Noile descoperiri se bazează pe mostre aduse înapoi de la misiunea rover Chang’e 5 din China. Nava spațială și-a petrecut câteva săptămâni colectând material de pe suprafața lunară, în decembrie 2020, și am văzut deja noi descoperiri interesante din analizele ulterioare.

Mărgele de sticlă de impact în analiză. (He et al, Nature Geoscience, 2023)

Granulele microscopice de sticlă se formează de obicei pe măsură ce bucăți de rocă spațială se lovesc de suprafața altui obiect, vaporizând minerale care se pot răci în particule vitroase de câteva zeci sau sute de micrometri. Studiile anterioare asupra mărgelelor găsite în mostrele lunare Apollo au ajutat la răsturnarea ipotezelor anterioare cu privire la apa Lunii.

Apa pe Lună, noi descoperiri

Cercetările actuale sugerează că o bună proporție din apa Lunii este produsă cu puțin ajutor de la vânturile Soarelui, deoarece ionii de hidrogen din aceste ploi de particule solare se leagă de oxigenul deja stocat în solul lunar.

Rezervorul de apă potențial reprezentat de aceste mărgele ar putea juca un rol important în ciclul apei lunare, potrivit cercetătorilor din spatele acestui ultim studiu. Pe măsură ce o parte de apă se pierde în spațiu, aceasta poate fi completată de depozitele ținute în sticla amorfă.

Fiecare granulă de sticlă este capabilă să rețină până la 2.000 de micrograme (0,002 grame) de apă pentru fiecare gram din masa particulei. Pe baza unei analize a semnăturilor de hidratare, oamenii de știință cred că mărgelele pot acumula apă în doar câțiva ani.

Cum ar putea funcționa ciclul apei lunare. (He et al., Nature Geoscience, 2023)

„Acest timp scurt de difuzie indică faptul că apa derivată din vântul solar poate fi acumulată rapid și stocată în mărgele de sticlă de impact lunar”, scriu cercetătorii.

Toate acestea sunt foarte utile de știut când vine vorba de sprijinirea misiunilor și bazelor pe Lună. A putea atinge acest vast rezervor de apă ar putea face viața pe suprafața lunară pentru perioade lungi de timp mult mai confortabilă.

În plus, oamenii de știință spun că alte „corpuri fără aer” precum Luna ar putea stoca apă în straturile lor de suprafață în același mod. Așteptați-vă la mai multe descoperiri în acest sens, deoarece mostrele de la Chang’e 5 continuă să fie analizate.