Rețelele de socializare ajută la prevenirea atacurilor de panică: ce au descoperit oamenii de știință
Declanșatoarele unui atac de panică ar putea fi prezise prin urmărirea stării de spirit și monitorizarea Twitter. Un nou studiu propune o abordare care ar putea ajuta la combaterea impredictibilității atacurilor de panică.
Unul dintre cele mai dificile lucruri despre atacurile de panică este că acestea apar adesea din senin, iar oamenii care le experimentează se simt neputincioși. Un nou studiu evidențiază modul în care indivizii își pot urmări starea de spirit, pentru a identifica retrospectiv factorii declanșatori și modul în care evenimentele potențial declanșatoare pot fi urmărite folosind postările pe rețelele sociale.
Atacurile de panică pot fi prevenite
O echipă de cercetători, condusă de Dr. Ellen W. McGinnis de la Universitatea din Vermont, a vrut să investigheze factorii asociați cu declanșarea atacurilor de panică. Ei au folosit o aplicație pentru smartphone pe care au dezvoltat-o, numită PanicMechanic, care a fost evaluată anterior într-un studiu pilot. Utilizatorii pot activa aplicația atunci când începe un atac de panică. Aceasta colectează date privind frecvența cardiacă, le permite utilizatorilor să înregistreze orice declanșatoare de anxietate și vorbește cu utilizatorii în plin atac de panică, cu mesaje încurajatoare.
„În ultimul nostru studiu, am auzit de la participanți că, deși folosirea aplicației noastre PanicMechanic s-a simțit utilă în gestionarea simptomelor de panică, le-a fost greu să își amintească să deschidă o aplicație atunci când au început să aibă un atac”, a spus McGinnis, împreună cu coautorii, Dr. Ryan McGinnis și Dr. Chris Danforth.
Noul studiu „și-a propus să identifice predictorii atacurilor de panică, cu ideea de a ajuta oamenii să se pregătească pentru atacurile lor, să intervină mai eficient și, potențial, să le prevină complet în viitor”.
Echipa a recrutat adulți care suferă în mod regulat de atacuri de panică din întreaga SUA, 87 în total. Participanții au fost rugați să furnizeze datele Apple Watch și să completeze un sondaj în fiecare zi, timp de o lună, plus să folosească aplicația PanicMechanic ori de câte ori au avut un atac de panică.
„Din moment ce am avut scopul de a identifica de ce sunt declanșate atacurile de panică, chiar trebuia să urmărim oamenii acolo unde se confruntă cu atacuri de panică în viața lor de zi cu zi”, a explicat McGinnis.
„Așadar, în fiecare zi, timp de o lună, știm dacă au avut un atac de panică și în ce fel de comportamente s-au implicat (cum ar fi consumul de cofeină, exercițiile fizice sau cearta cu cineva)”.
Cu toate acestea, nu numai factorii individuali pot provoca un atac de panică. Oamenii sunt, de asemenea, inevitabil afectați de lumea din jurul lor, iar echipa a avut un mod ingenios de a lua în considerare și acești factori mai largi.