Regina care a fost închisă într-o cameră timp de 46 de ani. Ioana cea Nebună și destinul tragic al unui om bogat, dar fără noroc [VIDEO]

de: Iulia Kelt
18 11. 2023

Ioana de Castilia, cunoscută și sub numele de Ioana cea Nebună, a fost o regină controversată, care a domnit peste Spania și Portugalia, în secolul al XV-lea.

Ioana s-a născut la 6 noiembrie 1479, la Toledo, Spania, fiind fiica lui Ferdinand al II-lea de Aragon și a Isabelei I a Castiliei, doi dintre cei mai importanți monarhi ai Spaniei, din toate timpurile.

Vezi și: Regina Elisabeta a II-a, în Al Doilea Război Mondial: ce rol a îndeplinit în armată, cum a ajutat

Ioana cea Nebună – pictură

Copilăria Ioanei, un loc fericit

Ioana a avut o copilărie fericită, crescând alături de fratele ei mai mic, Carol al V-lea. Cei doi copii au fost educați de cei mai buni profesori ai vremii, învățând limbi străine, istorie, religie și matematică, printre alte discipline.

În 1496, Ioana s-a căsătorit cu Maximilian I, împăratul Sfântului Imperiu Roman. Căsătoria a fost aranjată de părinții ei, care sperau să consolideze relațiile dintre Spania și Sfântul Imperiu Roman.

Vezi și: De ce a renunțat la tron Regele Carol al II-lea. Cine l-a forțat să ia această decizie, de fapt VIDEO

Ioana și Maximilian au avut trei copii: Filip al I-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman, Ferdinand I, arhiducele Austriei și Maria, soția lui Ludovic al XII-lea al Franței.

În 1504, mama Ioanei, Isabela I, a murit. Ioana a devenit, în acel moment, regină a Castiliei, iar fratele ei, Carol al V-lea, a devenit rege al Aragonului.

În 1516, Carol al V-lea a murit, lăsându-i moștenire fiului său, Filip al I-lea, tronurile Spaniei și Sfântului Imperiu Roman. Ioana și Filip au domnit împreună ca regi ai Spaniei o bună perioadă de timp.

Vezi și: Regina Maria, demnitarul care a devenit asistentă pentru românii suferinzi. Exemplul care este viu și azi

Ioana cea Nebună – pictură

Începutul sfârșitului pentru Ioana de Castilia

Din păcate, în anul 1506, Ioana a început să prezinte semne de instabilitate psihică. Ea a început să aibă episoade de furie și de halucinații, totul ca, trei ani mai târziu, în 1509, Filip să plece în Flandra, lăsând-o pe Ioana în Spania. În absența lui Filip, starea psihică a acesteia s-a agravat considerabil.

În 1517, Ioana a fost declarată incapabilă să domnească, iar pe cale de consecință, Filip a devenit singurul rege al Spaniei.

Totuși, adevăratele sale necazuri aveau să înceapă abia acum. La scurt timp, ea a fost închisă în castelul din Tordesillas, unde a rămas până la moartea ei, în 1555. Din nefericire, femeia a stat în singurătate, ferecată într-o cameră, timp de mai bine de 46 de ani, ceea ce, în mod evident, nu a adus niciun beneficiu stării în care se afla.

Ioana de Castilia este o figură controversată în istoria Spaniei. Unii istorici o consideră o regină slabă și incapabilă, în timp ce alții o văd ca o victimă a propriei sale boli psihice. Indiferent de părere, Ioana de Castilia a fost o regină importantă, care a jucat un rol semnificativ în istoria Spaniei și a Europei, în general.

Vezi și: Scandal ruşinos în Familia Regală a României. Mama viitorului Rege Mihai I cere divorţul de Principele Carol: „M-am eliberat de coşmar”