Rămas orfan de mic copil, a devenit unul dintre cei mai importanți oameni ai țării. Impresionanta poveste a lui Alexe Pocol și legătura sa cu Regina Maria VIDEO
Alexe Pocol s-a născut în anul 1871, în localitatea Lozna Mare, comuna Letca, județul Sălaj, și a rămas orfan la o vârstă fragedă. Asta nu l-a descurajat, însă, să devină „cineva” în viață, după cum vei afla în cele ce urmează.
Vezi și: Fără el, Muzeul Antipa nu ar fi existat. Povestea filantropului român Ilarie Mitrea VIDEO
Alexe Pocol a început de jos, dar a reușit să se ridice
După absolvirea Preparandiei din Gherla, a lucrat ca învățător, dar în 1894 a renunțat la cariera didactică și a cumpărat o mină de aur părăsită lângă Baia Mare.
A exploatat mina timp de 8 ani, dar fără prea mare succes. Cu mina în pragul sechestrului și el aproape de a-și pierde micuța avere, Pocol a chemat muncitorii și le-a spus că nu-i mai poate plăti.
Oamenii, din dragoste pentru angajatorul lor, au decis să continue lucrul timp de câteva luni fără plată. Ulterior, s-a întâmplat o minune. În 1902, Alexe Pocol a descoperit mai bine de 70 kg de aur, salvând astfel mina.
Alexe Pocol a devenit apoi membru al Partidului Național Român și a colaborat activ cu liderii naționali Gheorghe Pop de Băsești și Vasile Lucaciu.
A fost, de asemenea, membru al Societății Astra, sprijinind financiar organizarea adunărilor generale anuale ale acesteia. Între anii 1919-1922, a fost ales de două ori senator pe listele Partidului Național Român.
Ulterior, a ocupat funcția de primar al orașului Baia Mare, în repetate rânduri.
Din aurul său a fost confecționată celebra coroană a Reginei Maria
În 1921, cu un an înainte de încoronarea reginei Maria și a regelui Ferdinand la Alba Iulia, Alexe Pocol a oferit familiei regale un dar ieșit din comun.
A donat aur pur extras din minele sale pentru confecționarea Coroanei Reginei Maria, care a devenit unul dintre simbolurile evenimentului care s-a petrecut la data 15 octombrie 1922. Coroana a fost turnată la Paris și împodobită cu pietre prețioase.
„Circulă despre d. Pocol cele mai fantastice legende. Se pune astfel că într-o noapte soția sa a visat că trebuie să sape pământul în cutare punct dintr-o mină și că va da acolo de aur curat; d. Pocol s-a luat după acest vis, a identificat locul, a pus lucrătorii să sape şi a găsit bolovani enormi de aur.
A devenit astfel multimilionar, apoi miliardar, şi-a cumpărat pe vremea aceea o trăsură împărătească cu şase telegari înaintaşi şi, când se ducea la Budapesta, o încărca într-un tren special, pentru ca ajuns în Capitala Ungariei să se ducă de la gară până la hotel cu trăsura sa.
Se spune că a ridicat palate, că a făcut generozităţi de mare filantrop, că a plătit totul cu bulgări de aur, dar că acum e ruinat şi că are 10 milioane datorii!
Din toate acestea, precis nu ştiam decât că d. Pocol este cunoscutul nabab care, cu ocazia încoronării, a oferit o enormă cantitate de aur din care s-a făurit coroana Reginei Maria, se arată într-un reportaj din 1933, publicat în Realitatea ilustrată.
„Apoi, no, dragule, toate sunt numai invenţii omeneşti. Eu aveam mină de aur şi am găsit aur mult. Nimic mai firesc. Dar dacă vreţi să vă povestesc cum l-am găsit şi ce-am făcut cu el, apoi vă invit la moşia mea, vă duc cu automobilul, ca să-i tragem şi o vânătoare cum nu s-a mai pomenit.
Ştiu că omul acesta e ruinat şi că ne invită numai dintr-o largheţe cu care s-a obişnuit şi care totdeauna în viaţa sa a atins proporţiile unei generozităţi spontane.
Refuzăm invitaţia, sub pretextul că trebuie să ne întoarcem la Bucureşti, dar îi promitem că-l vom vizita în după masa aceea acasă la dânsul, în Baia Mare.
Acest prieten al lui Tache Ionescu locuieşte pe strada ce poartă numele marelui democrat de ieri. De îndată ce intrăm, suntem primiţi cu o afabilitate extraordinară de magnatul aurului românesc, care atât în clipele de mare bogăţie, cât şi acum, după ce tot aurul i s-a risipit, a păstrat totdeauna o bună dispoziţie egală, aceeaşi modestie şi cordialitate”, a declarat acest pentru publicația menționată anterior.
Alexe Pocol a murit în prima parte a anului 1935, într-un sanatoriu din Budapesta.