16 sept. 2020 | 13:27

Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Diverse
Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse
Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Miliardarul Charles ‘Chuck’ Feeney și-a oferit averea de 8 miliarde de dolari pentru caritate. Acesta și-a câștigat banii prin crearea retailerului Duty Free Shoppers cu Robert Miller, în 1960.

Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor

Miliardarul, cofondator al gigantului Duty Free Shoppers, și-a dat averea sa masivă în scopuri caritabile și acum este falit.

Charles ‘Chuck’ Feeney, în vârstă de 89 de ani, a câștigat miliarde odată cu crearea Duty Free Shoppers împreună cu Robert Miller, în 1960.

Dar filantropul a fost renumit pentru promisiunea sa de a-și da toți banii pentru cauze caritabile. Acesta era un vis care s-a împlinit anul acesta în septembrie. Americanul a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizații caritabile, universități și fundații prin organizația sa ”Atlantic Philanthropies”.

Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Miliardarul Charles ‘Chuck’ Feeney a câștigat miliarde cu crearea Duty Free Shoppers

Miliardarul a intrat în atenția presei pe 14 septembrie, moment când și-a donat întreaga avere către diferite cauze sociale.

Înainte de a-și dizolva fundația, ”Atlantic Philanthropies”, a decis să facă acest gest. Și-a donat toți banii strânși, după cum urmează:

  • 3,7 miliarde de dolari către educație,
  • 1 miliard de dolari pentru Universitatea Alma Mater Cornell,
  • 270 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea asistenței medicale în Vietnam.
  • 870 milioane de dolari au fost donați pentru drepturile omului și schimbări sociale,
  • 62 de milioane de dolari în subvenții pentru abolirea pedepsei cu moartea în SUA.,
  • 76 de milioane de dolari pentru campaniile de bază care susțineau trecerea Obamacare, potrivit Forbes.
  • 700 de milioane de dolari în cadouri pentru cauze de sănătate,
  • 176 de milioane de dolari acordat Institutului Global de Sănătate a Creierului de la Universitatea din California, San Francisco,
  • 350 de milioane de dolari pentru Cornell pentru a construi un campus de tehnologie pe Insula Roosevelt din New York.

Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Chuck Feeney s-a născut în 1931, în Elizabeth, New Jersey. Mama lui era asistentă medicală, tatăl său era asigurător.

Chuck a dat zăpada și a vândut cărți de Crăciun ușă-în-ușă în copilărie pentru a face bani. Miliaradrul a fost primul din familia sa irlandezo-americană care a mers la universitate.

A avut o perioadă de patru ani ca operator de radio pentru serviciile secrete ale Forțelor Aeriene ale SUA în Japonia. După asta i s-a permis să se înscrie la Universitatea Cornell. Acolo era cunoscut sub numele de „omul de tip sandviș”. Feeney a vândut sandvișuri cu bologna colegilor flămânzi, două felii de pâine, o bucată de carne.

Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Miliaradarul a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizații caritabile, universități și fundații

Cu colegul de clasă, Robert Miller, a cofondat Duty Free Shoppers (DFS) în 1960. Compania, în timp, i-a făcut pe ambii bărbați miliardari. În timp ce avea succes în afaceri, Feeney nu se simțea confortabil cu capcanele unei mari bogății.

Întreaga sa viață a fost inspirat de impulsul caritabil al mamei sale și mai târziu de eseul lui Andrew Carnegie. Cel din urmă susținea că cea mai bună utilizare a bogăției cuiva era pentru a-i ajuta pe alții. Cu aceste idei Feeney a fondat ”The Atlantic Foundation” în 1982. Feeney dorea ca darurile Atlanticului să fie anonime.

„Dorința de anonimat a fost o combinație a umilinței lui Chuck și a dorinței de a zbura sub radar și de a fi agil. A vrut să întâlnească oameni, să vorbească, să învețe și să acționeze.Nu a vrut să atragă multă atenție sau recunoaștere”, spune Christopher G. Oechsli, președinte și CEO al Atlanticului din 2011.

Miliardarul care a devenit un model

Feeney a fost pionierul ideii Giving While Living, ideea de a cheltui averi pe mari donații caritabile în timpul vieții, în loc să creeze o fundație după moarte. În 2012, Feeney a declarat că a rezervat 2 milioane de dolari pentru pensionarea soției sale și a sa, iar restul de bani îi va dona.

„Am învățat multe. Am face unele lucruri diferit, dar sunt foarte mulțumit. Mă simt foarte bine când am terminat acest lucru la ceas. Mulțumesc tuturor celor care ni s-au alăturat în această călătorie. Și celor care se întreabă despre „A da în timp ce trăiești”: încearcă, îți va plăcea.”, a declarat Feeney celor de la Forbes.

În timp mulți filantropi bogați înrolează o armată de publiciști pentru a trâmbița donațiile lor. Feeney, în schimb, s-a străduit să păstreze secretele darurilor sale. Datorită campaniei sale de filantropie clandestine, de pe glob, Forbes l-a numit James Bond of Philanthropy.

Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Pe 14 septembrie 2020, Feeney și-a donat întreaga avere – momentul semnării actului

Omul care a strâns o avere care vinde bunuri de lux turiștilor și, ulterior, a lansat o centrală de capital privat, General Atlantic, locuiește într-un apartament din San Francisco, care are austeritatea unui cămin de boboc.

„Chuck a fost modelul pentru noi toți. Dacă aveți eroii potriviți în viață, sunteți la 90% pe drumul cel bun. Chuck Feeney este un bun erou. ”, spunea Warren Buffet despre miliaradrul Feeney.

Modest. Strategic. Milos. Carismatic. Complex. Aceste cuvinte îl descriu pe Chuck Feeney, fondatorul The Atlantic Philanthropies. Și totuși, acest om a creat o organizație care a ajutat la modificări de proporții istorice.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Capital.ro
Hidroelectrica, anunț important pentru toți clienții! Schimbările anunțate pentru următoarea perioadă
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Adio COZI la SGR! Un nou DISPOZITIV de COLECTAT STICLE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro