Prețurile la energie s-au prăbușit într-o singură zi: cutremurul produs în câteva ore a dus prețul „pe negativ”

de: Alexandru Puiu
06 07. 2023

O evoluție cel puțin interesantă putem observa zilele acestea pe piața de energie europeană.

Deși în urmă cu doar câteva luni ne confruntam cu o criză acută a energiei și aveam de suportat costuri uriașe și oscilante de la o lună la alta, iată că situația nu doar că s-a echilibrat între timp, dar avem parte de evoluții surprinzătoare din punct de vedere al costului energiei electrice la nivel european.

Un exemplu veritabil poate fi identificat în ziua de marți, când preţurile la energie electrică pe piaţa din Europa au coborât pe negati. Cum de s-a întâmplat așa ceva?

Ei bine, este vorba despre cum funcționează piața europeană de energie, în ansamblul său. Specialiștii consultați în domeniu explică faptul că energia produsă în parcurile fotovoltaice s-a situat la un nivel uriaș.

Prețurile scad în lanț. Se ieftinesc facturile, mâncarea, dar și serviciile

De asemenea, o altă veste bună vine pentru prețurile din economie, în general, nu doar cele legate de piața energetică. Cele mai recente calcule și previziuni ale Băncii Naționale arată că inflația s-a temperat și va urma un parcurs descendent și-n perioada următoare. Cu alte cuvinte ne putem aștepta la scăderi de prețuri în lanț, la bunuri și servicii de larg consum.

„Rata anuală a inflației și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II, coborând de la 14,53 la sută în martie, la 10,64 la sută în mai, în linie cu previziunile, în principal ca efect al accentuării trendului descendent al dinamicilor prețurilor energiei și combustibililor, sub impactul unor efecte de bază, al diminuării cotației țițeiului și al schemelor de plafonare a prețurilor la electricitate și gaze naturale.

În același timp, rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să se reducă gradual în acest interval, conform așteptărilor, ajungând la 13,6 la sută în mai, de la 14,6 la sută în martie, pe fondul intensificării efectelor de bază dezinflaționiste, al descreșterii cotațiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare, și al ajustării descendente a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. Acțiunea acestora a devansat influențele de sens opus ce au continuat să vină din transferarea treptată asupra prețurilor de consum a costurilor crescute ale firmelor, inclusiv a celor salariale, precum și din conservarea marjelor de profit, în contextul unei cereri de consum încă solide.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut la 9,6 la sută în luna mai, de la 12,1 la sută în martie 2023. Totodată, rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC s‑au redus în mai la 14,7 la sută și la 12,8 la sută, de la 15,3 la sută, respectiv 13,2 la sută, în martie, rămânând inferioare celor prevalente în regiune și în țările baltice”, conform BNR.