28 iun. 2023 | 20:30

Banca lui Isărescu, cu bugetul în pom: s-a evaporat profitul Băncii Naționale, pur și simplu

ACTUALITATE
Banca lui Isărescu, cu bugetul în pom: s-a evaporat profitul Băncii Naționale, pur și simplu

Cifre îngrijorătoare vin de la Banca Naţională a României și evidențiază o scădere abruptă a profitului înregistrat anul trecut, în raport cu cel din 2021.

Concret, anul trecut BNR a realizat un profit de 1,08 miliarde de lei. Cifra poate părea impresionantă la prima vedere, dar dacă ne raportăm la banii din 2021, observăm o scădere substanțială, de minus 46%. Aceste date sunt menționate în cadrul Raportului anual al băncii și pot fi consultate de curioși în documentul respectiv.

Banii BNR-ului parcă s-au evaporat

„Rezultatul financiar realizat la 31 decembrie 2022 a fost profit în sumă de 1,082 miliarde de lei, cu 46% (-933,110 milioane lei) mai mic faţă de cel înregistrat în anul anterior (2,015 miliarde de lei), ca urmare, în principal, a următoarelor evoluţii: obţinerea unui profit operaţional în sumă de 5,004 miliarde lei, cu 102% (+2,522 miliarde de lei) peste profitul operaţional al anului anterior (2,482 miliarde de lei); înregistrarea de cheltuieli cu diferenţele nefavorabile din reevaluarea titlurilor denominate în valută în sumă de 3,333 miliarde de lei, de 7 ori (+2,872 miliarde de lei) peste nivelul cheltuielilor consemnat la 31 decembrie 2021 (461,124 milioane de lei); înregistrarea de cheltuieli cu diferenţele nefavorabile din reevaluarea activelor nete în valută în sumă de 588,643 milioane de lei, la 31 decembrie 2021 nefiind înregistrate asemenea costuri”, se menționează în Raportul anual al BNR.

În același timp, băncile comerciale de pe piața românească se confruntă cu o scădere a creditării, cu precădere pe zona de credite ipotecare, românii fiind de-a dreptul speriați de dobânzile piperate. Ca să atragă din nou consumatorii către produsele lor de finanțare, băncile au început să mai reducă din dobânzi, dar acestea se mențin în continuare ridicate, iar analiștii îndeamnă românii la cumpătare, chiar și când dobânzile se vor mai tempera.

„Scăderea inflației, așteptată în a doua parte a anului, ar avea un impact pozitiv asupra costurilor pe care le au clienții băncilor, în special cei care au contractat în trecut credite cu dobândă variabilă. Chiar dacă avem semnale că s-a oprit creșterea abruptă a inflației și dobânzilor, trebuie să rămânem atenți și echilibrați. Optimismul trebuie dozat bine! Odată cu scăderea inflației, crește apetitul de a lua credite noi. Important este să luăm cea mai înțeleaptă decizie pentru finanțele noastre și ale familiei, inclusiv în perioadele în care suntem optimiști și încrezători.

Noi am început să construim un model preventiv încă de acum 10 ani. Am promovat în anii trecuți creditele în lei și cele cu dobândă fixă, iar rezultatele s-au văzut în perioada aceasta cu fluctuații foarte mari. Multi dintre clienții noștri au fost protejați prin dobânzile fixe și de faptul că moneda națională a rămas stabilă. Peste 85% din producția de credite imobiliare – produsul standard al Băncii Comerciale Române – este acordată cu dobândă fixă, iar creditele de consum sunt acordate 100% cu dobândă fixă. Ne-a fost greu să explicăm acum ceva timp de ce o dobândă fixă poate sprijini, mai ales în momente de volatilitate, dar astăzi putem să vorbim despre un portofoliu sănătos”, explică Dana Dima, vicepreședinte al Băncii Comerciale Române, în dialog cu Adrian Negrescu, consultant financiar, citată de CSALB.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele