02 iul. 2023 | 13:44

Prețurile la mâncare în România, cele mai mici din UE: stai să vezi ce înseamnă un coș de cumpărături în Germania sau UK

ACTUALITATE
Prețurile la mâncare în România, cele mai mici din UE: stai să vezi ce înseamnă un coș de cumpărături în Germania sau UK

În ultimul an, România se confruntă cu o rată a inflației usturătoare, de două cifre procentuale, ce a măcinat puterea de cumpărare a omului de rând, care se simte tot mai neputincios din punct de vedere financiar.

Totuși, ar trebui să știi România a fost în 2022 cel mai ieftin stat membru UE la alimente şi băuturi nealcoolice, spune Institutul de Statistică.

Calculul efectuat de experții INS indică faptul că noi ne situăm la 72% din media Uniunii Europene la alimente și băuturi nealcoolice.

Doar ai impresia că mâncarea e scumpă în România. Nu avem motive să ne plângem, la alții e mult mai rău

Cu alte cuvinte, în pofida faptului că resimți o dificultate economică mai accentuată în ultima perioadă, situația la noi nu e chiar dramatică, existând state în Uniunea Europeană, deși mai bogate și prospere, unde oamenii sunt nevoiți să suporte cele mai piperate prețuri din întreaga comunitate europeană, atât la alimente, cât și la băuturile nealcoolice.

În contrast, Danemarca și Luxemburg au cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%). Ca elemente de interes specifice, se pare că Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (216%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (212%).

Astfel, deși salariile lor sunt mai mari, adică de mii de euro, cum ar fi în Germania sau Luxemburg, oamenii tot resimt o povară uriașă pe umerii și buzunarele lor, fiindcă au și cheltuieli mult mai mari decât ale românilor, atunci când merg la cumpărături.

Cu alte cuvinte, acel salariu ce ni se pare uriaș ar fi uriaș pentru un trai în România, un neamț cu 1.400 de euro pe lună nu poate supraviețui la el în țară, mai ales dacă are de plătit o chirie, pe când la noi acești bani îți pot asigura un trai bun, indiferent că locuiești în propria ta casă sau nu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele