Premieră tehnologică: a fost realizat primul tranzistor din lemn

de: Andrei Tilimpea
07 05. 2023

„Da, tranzistorul din lemn este lent și voluminos, dar funcționează”.

Tranzistorii sunt unul dintre elementele de bază ale dispozitivelor electronice moderne. Ele ne permit să reglementăm curentul în electronică, ceea ce face posibil majoritatea a ceea ce facem în ceea ce privește tehnologie, inclusiv jocurile pe computer. Pe măsură ce tehnologia avansează, vedem că aceste mici miracole devin și mai mici, cu facilități mari de fabricație care se pregătesc deja pentru producția de tranzistori mai noi și mai mici. Dar se dovedește că a face tranzistori mai mici și fabricați din siliciu nu este singura modalitate, am putea, de asemenea, să le facem mult mai mari și din lemn.

Tom’s Hardware raportează că cercetătorii de la Universitatea Linköping din Norrköping și Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm au reușit să dezvolte o versiune timpurie a unui tranzistor electrochimic din lemn (WECT) care pare a fi primul de acest fel înregistrat vreodată. Deși aceste așchii de lemn sunt destul de diferite de cele de siliciu despre care suntem obișnuiți .

Lemnul de balsa este cheresteaua actuală de alegere pentru fabricarea WECT datorită structurii sale consistente. Apoi trece printr-un proces chimic pentru a elimina lignina, care sunt polimeri organici din lemn. Sunt înlocuiți cu PEDOT:PSS, un polimer organic conductiv foarte eficient pentru a face lemnul conductiv. Dacă acest lucru îi împiedică să fie cu adevărat tranzistori din lemn, mă cam încurcă.

Foto – tranzistor din lemn; Sursă – Linkoping University, Thor Balkhed

O descoperire importantă

La fel ca Ents, WECT sunt mult mai mari și mai lenți decât omologii lor de dimensiunea unui hobbit de siliciu. În loc să fie măsurați în nanometri și gigaherți, acești tranzistori sunt la scara centimetrică și obișnuită în hertzi. Cu un tranzistor de 3 cm cu o frecvență de comutare de sub un hertz, aceștia sunt tranzistori cu care chiar și Treebeard ar fi mândru.

„Am venit cu un principiu fără precedent. Da, tranzistorul din lemn este lent și voluminos, dar funcționează și are un potențial uriaș de dezvoltare”, spune Isak Engquist, profesor asociat senior la Laboratorul de Electronică Organică de la Universitatea Linköping.

Crearea WECT nu înseamnă încercarea de a obține viteză și putere, ci pentru a vedea dacă și cum ar putea fi făcut așa ceva în primul rând. Are potențialul de a ne ajuta să producem tranzistori din material biodegradabil întâlnit în mod obișnuit. Tranzistorul mai mare se poate preta să mențină un curent mai mare, iar înțelegerea electronicii și a lemnului poate oferi chiar o cale pentru controlul direct al plantelor mai jos pe linie. Dar pentru moment, scoarța sa este mai puternică decât octetul său.

„Nu am creat tranzistorul din lemn cu vreo aplicație specifică în minte. Am făcut-o pentru că am putut. Aceasta este o cercetare de bază, care arată că este posibil și sperăm că va inspira cercetări suplimentare care pot duce la aplicații în viitor”, spune Isak Engquist.