05 iun. 2017 | 12:30

IBM a creat cipul cât o unghie și cu 30 de miliarde de tranzistori

ACTUALITATE
IBM a creat cipul cât o unghie și cu 30 de miliarde de tranzistori

Legea lui Moore mai are ceva până să ajungă la limite, iar asta ne-o arată cei de la IBM, care au creat un cip impresionant. 

Legea lui Moore este o idee enunțată de Gordon Moore, co-fondator Intel, care a afirmat, în 1965, că numărul de componente din circuitele integrate s-a dublat anual de la invenția circuitului integrat, în 1958, până în 1965, adăugând că trendul va continua pentru cel puțin încă 10 ani.

Începând cu 2010, o nouă revizuire arată că, de la finalul lui 2013, densitatea componentelor se va dubla o dată la trei ani. De asemenea, finalul pentru această lege este așteptat să apară în jurul anului 2025.

Cei de la IBM, alături de partenerii Samsung și GLobal foundries, au reușit să creeze un proces de creare a tranzistorilor care va deschide calea cipurilor de 5nm. Echipa a creat cipul folosind aceeași tehnologie pentru crearea cipurilor de 7nm, dar a renunțat la designul clasic de tranzistor, FinFET, preferând nanostraturi de carbon, arată engadget.com.

cip 5nm

Schimbarea face posibilă ajustarea circuitelor individuale pentru a le maximiza performanța, acestea fiind reunite într-un spațiu incredibil de mic. În procesul de 5nm, grupul susține că pot fi ”îndesați” 30 de miliarde de tranzistori pe un cip de dimensiunile unei unghii.

Reușita ar putea transforma peisajul procesoarelor și chiar pe cel al telefoanelor mobile, care ar putea beneficia de autonomie sporită. Va mai dura, însă, până ce cipurile pe 5nm să devină disponibile publicului larg. Nici măcar cele pe 7nm nu sunt gata, fiind așteptate în 2018, cel mai devreme. Astfel, vor mai trece câțiva ani buni până ce noul proces de fabricație să fie folosit în scopuri comerciale, dar este foarte important faptul că experimentul celor de la IBM a fost unul încununat de succes.