Portarii echipelor de fotbal simt lumea diferit față de oamenii obișnuiți: Care este, de fapt, explicația

de: Iulia Kelt
10 10. 2023

A fi un portar într-o echipă de fotbal necesită nu numai capacitatea de a sări și de a prinde o minge, ci și de a lua decizii mai rapid decât alți sportivi, darămite restul populației.

Pentru prima dată, un studiu dezvăluie că portarii văd lumea și procesează informațiile pe care le primesc diferit de toți ceilalți.

„Spre deosebire de alți jucători de fotbal, portarii sunt obligați să ia mii de decizii foarte rapide bazate pe informații senzoriale limitate sau incomplete”, a declarat Michael Quinn, de la Universitatea din Dublin, într-un comunicat.

„Acest lucru ne-a determinat să prezicem că portarii vor avea o capacitate sporită de a combina informațiile din diferite simțuri, iar această ipoteză a fost confirmată de rezultatele noastre”, a completat acesta.

Vezi și: Gigi Becali s-a săturat de fotbal. „M-au hingherit, am 65 de ani”. Omul de afaceri, tentat din nou să cedeze FCSB? – GALERIE FOTO

Ce studii au întreprins oamenii de știință

Quinn și colegii au rugat 60 de participanți să reacționeze la lumină bruscă sau la semnale audio de același tip.

Douăzeci de participanți sunt portari profesioniști, 20 au jucat fotbal în alte poziții, în timp ce restul sunt oameni obișnuiți, dar cu vârste similare.

Cu cât sunetele se apropiau de apogeu, cu atât oamenii erau mai probabil să spună că au văzut două, ceea ce indică faptul că vederea și sunetul ar fi integrate.

Totuși, portarii au fost vizibil diferiți de celelalte două categorii. Ei au confundat sunetele cu ceea ce vedeau doar atunci când cele două au fost extrem de apropiate, în timp ce celelalte categorii au avut ceea ce cercetătorii numesc o „fereastră de legare temporală mai largă”..

Vezi și: Primarul care a ținut echipa de fotbal în Superligă a fost reținut de DNA. A fost prins când restituia o mită

Portarii deprind aceste abilități pe parcursul vieții sau se nasc cu ele?

Pe lângă faptul că trebuie să elimine zgomotele venite din galerii, portarii folosesc sunete precum cel făcut de minge pentru a decide care este următoarea mișcare.

Cu toate acestea, deoarece sunetul călătorește mai lent decât lumina, se pot crea confuzii.

Ceea ce cercetătorii recunosc că nu știu este dacă abilitatea provine doar din recablarea creierului de-a lungul unei vieți pe teren sau, așa cum a spus autorul principal, Dr. David McGovern, „S-ar putea ca aceste diferențe în procesarea multisenzorială să reflecte o abilitate inerentă, naturală. care atrage jucătorii tineri în poziţia de portar?”.

Evident, este nevoie de mai multe studii pentru ca această întrebare să capete un răspuns pertinent.

Vezi și: Cea mai frumoasă jucătoare de fotbal din lume, obligată să joace în tricourile „care se lipesc de sâni”. Controversă uriașă – GALERIE FOTO