Pompeii, un oraș antic plin de surprize: vila romană care te întoarce în timp, deschisă turiștilor

de: Andrei Tilimpea
12 01. 2023

Vila romană opulenta a fost deținută de doi bărbați care au fost eliberați din sclavie și au făcut avere în industria vinului.

Rămășițele unei case de lux din orașul roman antic Pompeii au fost deschise publicului după ani de renovare.

Cunoscută sub numele de La Casa Dei Vettii, casa a fost excavată inițial între 1894 și 1896, dar a fost supusă unui amplu proiect de restaurare în 2016.

Proprietatea opulentă, presărată cu statui rafinate și artă erotică, a aparținut probabil a doi bărbați care au fost eliberați din sclavie și au făcut avere prin comerțul cu vin. De asemenea, se pare că o lucrătoare sexuală grecească a operat în casă alături de cei doi.

Casa a fost descrisă ca un muzeu viu care încapsulează viața luxoasă a elitelor romane din Pompeii, înainte ca cenușa vulcanică de pe Muntele Vezuviu să plouă cu furie asupra orașului în anul 79 e.n.

Viața luxoasă a elitelor romane

„Casa Vetiilor reprezintă povestea lumii romane încapsulată într-o singură casă, „casa/muzeul” „spiritului roman”: conține fresce mitologice și sculpturi realizate din bronz și marmură de o calitate artistică excepțională care reflectă relația complexă între modelele grecești și copiile romane, precum și viața economică și socială a orașului”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompeii, într-un comunicat.

„Proprietarii, care erau liberi și deci foști sclavi, mărturisesc un nivel de mobilitate socială care ar fi fost de neconceput cu două secole înainte. Bogăția lor provenea din comerțul cu produse agricole de pe teritoriul din jurul Pompeii, dar se pare că prostituția era practicată și în casa lor de o sclavă grecească care aparținea celor mai defavorizate grupuri ale societății”, a adăugat Zuchtriegel.

Casa are o grădină frumoasă închisă, care este echipată cu un sistem complex de conducte de apă și fântâni mici. Alături de stâlpii romani clasici, grădina este decorată cu multe sculpturi. Cercetătorii spun că cea mai unică este o sculptură a lui Priap, un zeu al fertilității și al organelor genitale masculine. Deloc surprinzător, zeul este înfățișat cu un penis erect uimitor de mare.

Oricât de impresionant ar fi, structura este, de asemenea, împodobită cu o serie de fresce vibrante colorate. Pentru a reda picturile la strălucirea lor de odinioară, arheologii au fost nevoiți să îndepărteze straturile de ceară care fuseseră aplicate naiv în trecut, cu intenția de a le proteja.