10 aug. 2022 | 17:25

Pompeii încă are multe de oferit: descoperire fascinantă a arheologilor

ACTUALITATE
Pompeii încă are multe de oferit: descoperire fascinantă a arheologilor

Printre ruinele Pompeii, un alt indiciu în viața de zi cu zi a nefericiților săi cetățeni a fost deblocat datorită arheologilor de la Situl Arheologic Pompei.

Descoperirile au provenit din săpături ale camerelor mici mobilate, care au fost inițial îngropate și strivite de cenușa vulcanică în timpul celebrei erupții vulcanice a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. Camerele și obiectele găsite prezintă fragmente din viața clasei de jos și de mijloc.

În locația de nord a Pompeii se afla zona Regio V, care era unul dintre cele mai mari cartiere din acest oraș antic. În 2018, această locație a fost ținta multor săpături, ca proiect care a avut ca scop menținerea și stabilizarea fronturilor de săpături de-a lungul perimetrului orașului. Această secțiune a descoperit un lararium frumos decorat (un altar pentru spiritele paznice ale gospodăriei romane) cu o reprezentare a unei grădini fermecate.

În 2021, Parcul Arheologic din Pompei a extins ancheta la încăperile din jur ale unei Domus (o locuință), despre care se crede că reprezintă clasa de mijloc, precum și slujitorii și sclavii.

„În Imperiul Roman exista o proporție semnificativă a populației care a luptat pentru statutul lor social și pentru care „pâinea de zi cu zi” era orice altceva decât luată de la sine înțeles. Era o clasă socială vulnerabilă în timpul crizelor politice și foametelor, dar și ambițioasă să urce pe scara socială.” Massimo Osanna, directorul general al muzeelor, a declarat într-un comunicat.

Descoperirile au relevat articole interesante folosite de cetățeanul obișnuit. Arheologii au descoperit patru camere cu o varietate de mobilier din care echipa a putut să facă modele, împreună cu obiecte de zi cu zi. În Pompei, turnările pot fi adesea făcute din goluri din cinerit (rocă făcută din cenușă vulcanică). Echipele toarnă ipsos în goluri, care, atunci când se solidifică, poate recrea formele obiectelor.

„În Casa Larariumului de la Pompei, proprietarul a putut înfrumuseța curtea cu lararium și bazinul pentru cisternă cu picturi excepționale, totuși, evident, fondurile au fost insuficiente pentru a decora cele cinci camere ale casei, dintre care una a fost folosită pentru depozitare”, a spus Osanna.

dormitor 1

Dormitorul

O cameră era un dormitor, cu un pat. Rama sa, volumul pernei și textura țesăturii erau vizibile. Lângă pat era un cufăr de lemn care trebuie să fi fost lăsat deschis când proprietarii au fugit. În acest cufăr se afla un felinar cu dublă gura care avea o reprezentare în basorelief a lui Zeus transformându-se într-un vultur, era și o mică farfurie sigillata (un tip de ceramică fină romană de masă).

Această cameră era similară cu o cameră modernă și avea și o noptieră mică și circulară. Această masă conținea o farfurie mică de sticlă, o ceașcă mică de ceramică cu două fiole de sticlă (o fiolă mică sigilată) și o farfurie mică de sigillata. Au mai fost găsite și alte obiecte de zi cu zi la baza acestei mese, inclusiv un ulcior mic și amfore (un vas cu două mânere).

depozit 1

Depozitul

Mai era și o cameră de depozitare, care nu era la fel de decorată ca alte încăperi, de altfel, nu avea pereții tencuiți.

În afara acestei încăperi, în colțul sudic al unui mic hol, se afla un dulap de lemn păstrat în cinerit. Acest dulap avea în jur de 2 metri înălțime, cu cel puțin 4 uși și cinci rafturi. Cele mai înalte rafturi aveau ulcioare mici, farfurii de sticlă și amfore. În prezent, se desfășoară săpături pentru nivelurile inferioare ale raftului.

opait

Camere la etajul superior

În încăperile de la etajele superioare, echipa a reușit să producă modele de tablete cerate. În el se afla un grup de șapte triptice (un tablou format din trei secțiuni), care erau legate între ele printr-un șnur, atât pe verticală, cât și pe orizontală. Se crede că acesta a fost depozitat pe un raft cu alte obiecte.

Ceea ce era, de asemenea, incitant a fost prezența unui arzător de tămâie în formă de leagăn. Acesta era într-o stare fantastică, iar pe margine era un subiect masculin cu o barbă, păr și buze vizibile.

Lararium

Camera din spatele casei Larariumului

Pe lângă toate aceste descoperiri incitante, a existat și o cameră descoperită în spatele Larariumului. Metoda turnării în ipsos a scos la iveală un zăvor detaliat care era prezent pe tavanul fals prăbușit. De asemenea, boiserie (marcaje decorative pe pereți) au fost găsite pe toți pereții de-a lungul nordului, estului și sudului pereților.