Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România, când trebuie să dai ceasul înapoi cu o oră

de: Alexandru Puiu
01 09. 2023

România trece la ora de iarnă 2023 în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Atunci, ceasurile se dau înapoi cu o oră, moment din care nopțile devin mai lungi, iar zilele mai scurte.

Ora de iarnă 2023 punctează momentul în care românii își vor da ceasurile înapoi cu o oră, adică ora 4:00 dimineața devine ora 3:00.

Cum te poate afecta trecerea la ora de iarnă

Deși e vorba de o diferență aparent nesemnificativă în fusul orar cu care te-ai obișnuit, această oră înapoi poate să aibă un impact semnificativ și de luat în seamă asupra organismului tău.

Numeroși oameni reclamă an de an faptul că se simt de-a dreptul tulburați de schimbările provocate ceasului lor biologic de trecerea la ora de iarnă, motiv pentru care multe țări au renunțat la această schimbare de fus orar.

În primul rând, arată cercetătorii, apar dereglări privind somnul și calitatea acestuia. Te poți simți mai obosit decât în mod normal, deși nu poți identifica un motiv anume care ar putea explica această stare de fapt. De asemenea, oamenii sunt expuși unui risc mai mare de tulburări de dispoziție, mai spun oamenii de știință. Prin urmare, dacă ai schimbări de dispoziție, treci brusc de la o stare de tristețe, la veselie și melancolie, nu te îngrijora. Poți fi mai sensibil/ă la schimbarea de fus orar.

Mai grav este că în unele cazuri astfel de modificări pot potența tendințe de suicid. Unii oameni devin extrem de anxioși și pot avea mai multe gânduri negre decât de obicei, în contextul acestei schimbări care, se pare, îi afectează enorm.

Din nefericire, cercetările realizate în ultimii ani mai arată și faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvent întâlnite în perioadele de schimbare a fusului orar, care știm că se întâmplă de două ori pe an, prin trecerea la ora de vară, respectiv la cea de iarnă.

Amintim că, în 2019, Parlamentul European a votat pentru eliminarea orei de vară în Uniunea Europeană. Totuși, statele membre își păstrează dreptul de a decide asupra fusului orar propriu.

„Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021”, acestea erau la vremea respectivă principalele prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputați cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri.