28 oct. 2022 | 17:07

Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă cu oamenii după ce se schimbă ora în weekend, de fapt

Diverse
Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă cu oamenii după ce se schimbă ora în weekend, de fapt
Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna 2022

Ora de iarnă 2022. România trece la ora de iarnă în acest sfârșit de săptămână când ora 4 va deveni ora 3.  Ce se întâmplă cu oamenii după ce se schimbă ora în weekend, de fapt, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Ora de iarnă 2022. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă de la cea de vară la sfârșitul ultimei săptămâni din luna octombrie, astfel că ora va fi dată înapoi în acest weekend, când ora 4 va deveni ora 3, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

România schimbă orele încă din anul 1932, astfel că de atunci mulți dintre români au observat că li se întâmplă lucruri ciudate. Unii acuză dureri de cap, alții se confruntă cu insomnii, în timp ce alții nu se mai simt în stare să muncească.

Mai multe studii au fost efectuate în acest sens

De altfel, s-au făcut și studii cu privire la acest lucru, la influența schimbării orelor asupra oamenilor. Conform acestor studii, peste 4,6 milioane de oameni din UE resimt disconfort fizic și mental atunci când se trece la ora de iarnă.

Cele mai frecvente probleme aduse de schimbarea orei sunt cele legate de somn. Unii dintre oameni nu mai pot dormi.

Mulți oameni nu se mai pot concentra

De asemenea, 40% dintre respondenți au declarat că nu se mai pot concentra, iar o treime dintre participanții studiului au spus că se simt nervoși.

Unii oameni  acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de iarnă, atunci când ceasurile se dau cu o oră înapoi, iar această senzație vine la pachet cu disconfort generalizat.

Obiceiul schimbării orelor ar putea să dispară

Pe de altă parte, în ultimii ani, schimbarea orelor a creat dezbateri intense în Uniunea Europeană, unde cei mai mulți locuitori sunt de acord cu renunțarea la obiceiul schimbării orelor.

Astfel, țările europene trebuie să hotărască dacă vor rămâne la schimbarea orelor sau renunță la acest obicei.

Cum vor circula trenurile când se trece la ora de iarnă 2022

În plus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când se trece la ora de iarnă, toate trenurile de călători care trebuiau să plece la orele 4 AM vor pleca la orele din Mersul trenurilor în vigoare, conform orei Europei Orientale.

Trenurile vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale.

Nu în ultimul rând, trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinația respectivă.