Obiceiul pe care toată lumea îl face și ne scurtează viața: Ce ne sfătuiesc specialiștii, cum ne afectează

de: Ozana Mazilu
04 12. 2023

Certurile și furia reprezintă aspecte inevitabile ale vieții noastre, iar modul în care gestionăm aceste emoții poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre mintale și fizice.

Acest obicei ne scurtează viața

În ciuda faptului că o dispută sau o confruntare poate părea eficientă pe moment pentru a ne exprima nemulțumirile sau frustrările, consecințele pe termen lung pot fi devastatoare. Specialiștii avertizează asupra efectelor negative care pot contribui la dezvoltarea unei afecțiuni care, în anumite cazuri, poate avea consecințe fatale.

Academicianul, profesorul și medicul primar neurochirurg Vlad Alexandru Ciurea de la Spitalul Clinic SANADOR a oferit mai multe informații. Potrivit lui, o ceartă aparent simplă se poate transforma într-un accident vascular cerebral (AVC). Acesta poate avea urmări fatale.

„De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat. Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut”, a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, potrivit clipului video de mai jos.

Vezi și: De ce e bine să te cerți cu partenerul tău, de fapt. Ce au descoperit specialiștii în relații

AVC-ul e periculos

Ca referință, la 29 octombrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) – World Stroke Day. Această zi are ca scop atragerea atenției asupra riscului ridicat de AVC și creșterea conștientizării cu privire la gravitatea și frecvența crescută a acestei afecțiuni.

„Un accident vascular cerebral i se poate întâmpla oricui, oricând, oriunde. Unul din patru adulţi fac un accident vascular cerebral, care poate duce la moarte sau poate lăsa o persoană cu anumite deficienţe locomotorii/de vorbire. Cel mai important lucru este că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit”, conform Organizaţiei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral.

Este important să conștientizăm impactul pe care certurile constante îl pot avea asupra sănătății noastre, în special asupra sistemului cardiovascular. Prevenirea conflictelor nerezolvate și gestionarea eficientă a stresului pot contribui semnificativ la menținerea unei sănătăți bune. Într-o lume agitată, acordarea atenției la relațiile interpersonale și adoptarea unui stil de viață echilibrat pot juca un rol crucial în prevenirea riscului de accident vascular cerebral și a altor probleme de sănătate asociate stresului cronic.

Vezi și: De ce să nu te cerți pe internet, când nu mai schimbi opinii nici în lumea reală