Oamenii, de fapt, nu pot simți umezeala: care e explicația științifică

de: Ozana Mazilu
28 04. 2023

Pot oamenii să simtă umezeală? Poate părea o întrebare ciudată, având în vedere că cu siguranță simți că poți să-ți dai seama când un obiect este umed, dar există un pic de raționament în spate.

Utilizatorul de Twitter @HannahPosted și-a informat recent followerii că oamenii nu au o modalitate directă de a detecta umezeala, bazându-se, în schimb, pe alte simțuri.

De ce nu simțim umezeala

„Spre deosebire de insecte, în care receptorii de umiditate (adică higroreceptori) detectează umiditatea (adică higrosenzația), a fost identificat și descris la scară largă că cel mai mare organ senzorial al omului, adică pielea, pare să nu fie prevăzut cu receptori specifici pentru senzația de umiditate și umezeală a pielii”, a scris o echipă de cercetători în 2015.

După cum au explicat oamenii de știință, oamenii nu au hidroreceptori specifici. În schimb, se pare că ne bazăm pe un amestec de simțuri, așa cum a descoperit o echipă de cercetători în 2014, punând diverse stimulente pe mâinile și brațele voluntarilor. Pe măsură ce temperatura obiectelor cu care erau în contact a scăzut, de exemplu, sentimentul lor de umezeală a crescut, ceea ce indică faptul că temperatura a jucat un rol în modul în care percepem umezeala. Ei au descoperit, de asemenea, că pielea cu păr este mai sensibilă la umezeală decât pielea fără păr și că senzația de umezeală a fost atenuată atunci când nervii au fost blocați folosind o manșetă gonflabilă pentru tensiunea arterială.

„Umezeala este una dintre cele mai frecvente senzații pe care le trăim, așa că oamenii nu o pun la îndoială. Îți poți păcăli creierul că simți ud, atunci când ceva nu este ud sau să-l păcălești să uscat când, de fapt, ceva este ud”, a scris dr. Davide Filingeri.

„Dacă stai pe un scaun metalic cu pielea goală, s-ar putea să sari în sus simțind ud, când, de fapt, este doar frigul metalului care răcește pielea foarte repede. Sau, dacă porți o mănușă de latex și pui mâna în apă și o scoți din nou, probabil că te vei simți ud pe mâna, chiar dacă nu există umiditate în contact cu pielea”.

Astfel, conform cercetătorilor, având în vedere inputuri senzoriale ambigue (cum ar fi stimulii termici și mecanici pe piele), se crede că creierul estimează ce evenimente au cauzat aceste inputuri (de exemplu, prezența sau absența umezelii fizice pe piele), pe baza anterioară de cunoștințe care sunt dobândite și modelate de experiența senzorială.

„Rezultatele acestui studiu au indicat într-adevăr că, pentru a sesiza umiditatea cutanată, trebuie să aibă loc o integrare multimodală a intrărilor senzoriale termice (frig) și mecanice”, au explicat specialiștii.

„Din punct de vedere funcțional, acest lucru a fost confirmat de faptul că, atunci când activitatea fibrelor nervoase a fost redusă selectiv, amploarea umidității percepute a fost, de asemenea, redusă semnificativ. Din punct de vedere central al procesării, acest lucru a fost confirmat de faptul că, deși toți stimulii au avut aceleași niveluri de umiditate, stimulii cald-umed și neutru-umed au fost simțiți ca fiind semnificativ mai puțin umezi decât stimulul rece-umed”.

Deci, s-a stabilit, în cel mai pedant sens posibil, oamenii nu pot simți umezeala și pot deduce umezeala doar din alte inputuri senzoriale. Nu vom cunoaște niciodată umiditatea adevărată, până când nu vom găsi o modalitate de a fuziona cu insectele.