Cine nu își dorește ca în momentul în care deschide ușa și intră în locuință să fie primit de un miros plăcut, proaspăt? Un factor ce joacă un rol important în lupta cu aerul îmbâcsit este umeazeala din încăperi. Află cât trebuie să fie umiditatea în casa ta. Ai grijă să nu depășești acest prag niciodată.
Mirosul neplăcut din casă poate fi cauzat de o serie de probleme, de la lenjerie de pat uscată necorespunzător până la umiditate și mucegai.
Indiferent de cauză, dacă simți că într-una dintre încăperi apare acel iz specific prezenței mucegaiului, trebuie întotdeauna să descoperi sursa.
Vestea bună este că cele mai multe mirosuri neplăcute nu sunt un semn al unei probleme serioase și sunt adesea remediate rapid.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariției senzației de aer îmbâcsit, greu de respirat, este umezeala din camere, în special în perioada sezonului rece. Este destul de dificil de controlat în timpul lunilor de iarnă, când geamurile stau mai mult închise, aerisirea nu se mai face așa cum trebuie, iar hainele abia scoase din mașina de spălat sunt lăsate la uscat înăuntru.
În aceste condiții, este important să știm că dacă gradul de umiditate din casă depășește pragul de 60%, poate capta particulele de praf și murdărie, iar rezultatul final va fi acel miros specific deloc plăcut.
Așadar, dacă îți dorești o casă cu aer plăcut și fără mirosuri nedorite, se recomandă să menții gradul de umezeală din atmosferă la un procent mai mic de 60%.
În plus, umiditatea ridicată poate duce la dezvoltarea mucegaiului, creând și un pericol pentru sănătate.
Reducerea indicelui de umezeală se poate face cu un dezumidificator. Dacă nu ai posibilitatea financiară sau, pur și simplu, nu îți dorești să investești într-un astfel de dispozitiv, nu trebuie decât să îți ții ferestrele deschise în fiecare dimineață, timp de jumătate de oră, imediat după ce te trezești.
„O ventilație corectă și eficientă este cel mai simplu mod de a preveni apariția mucegaiului în casă. Chiar și în lunile de iarnă, este important să deschideți ferestrele și să lăsați aer proaspăt să intre în casă’, spune James Mellan-Matulewicz de la Bobbi Beck.