Mumia „băiatului de aur”, veche de 2.300 de ani: ce au descoperit oamenii de știință
Oamenii de știință au „desfăcut digital” corpul mumificat al unui „băiat de aur”, un tânăr bogat egiptean antic, de acum 2.300 de ani.
Băiatul, despre care se crede că avea 14 sau 15 ani când a murit, avea aproximativ 120 de cm, fiind decedat din cauze naturale.
Pe corpul lui, au găsit 49 de amulete de 21 de tipuri diferite, ceea ce sugerează că vechii egipteni bogați au primit zeci de amulete atunci când au fost mumificați, în speranța că le va grăbi călătoria către viața de apoi.
„Aici arătăm că corpul acestei mumii a fost decorat cu 49 de amulete, frumos stilizate într-un aranjament unic de trei coloane, între pliurile învelișurilor și în interiorul cavității corpului mumiei”, a spus primul autor al studiului, Dr. Sahar Saleem, de la Universitatea Cairo pentru CNN.
Mumia a fost examinată de cercetători
Oamenii de știință din Egipt au folosit scanări CT pentru a descoperi amuletele care includ Ochiul lui Horus, scarabeul, amuleta akhet a orizontului, Nodul lui Isis și altele.
„Multe erau făcute din aur, în timp ce unele erau făcute din pietre semiprețioase, lut ars sau faianță. Scopul lor a fost să protejeze corpul și să-i dea vitalitate în viața de apoi”, a spus Saleem.
Mumia a fost așezată într-un sicriu exterior cu o inscripție grecească și un sarcofag interior din lemn. Băiatul purta o mască de cap aurită, un cartonaj pectoral care îi acoperea partea din față a trunchiului și o pereche de sandale.
Sandalele au fost probabil menite să-i permită să iasă din sicriu, deoarece, conform textului funerar egiptean antic Cartea Morților, defunctul trebuia să poarte sandale albe și să fie evlavios și curat înainte de a-și recita versurile. Egiptenii antici credeau într-o viață de apoi în care intrarea nu era garantată. Oamenii trebuiau să întreprindă o călătorie periculoasă, înainte de o judecată finală, cu prietenii și rudele făcând tot ce puteau pentru a se asigura că persoana iubită ajunge la destinație.
Ferigile erau împodobite în jurul suprafeței exterioare a mumiei, deoarece egiptenii antici credeau că florile și plantele aveau semnificații sacre și simbolice, în timp ce amuletele sunt o mărturie a unei game de credințe egiptene antice.