14 nov. 2022 | 11:47

Chipul unei mumii a fost “readus la viață”: cine este „Doamna misterioasă”

ACTUALITATE
Chipul unei mumii a fost “readus la viață”: cine este „Doamna misterioasă”

Mumia este cunoscută drept „Doamna misterioasă” din motive întemeiate. Chipul „Doamnei misterioase” – o mumie egipteană veche de dpuă mii de ani, care ar fi fost însărcinată când a murit – a fost reconstruit de o echipă de cercetători din Polonia.

Cu ajutorul specialiștilor în criminalistică, chipul ei a fost reconstruit de Mummy Project din Varșovia, pe baza formei craniului mumiei, care oferă indicii despre posibila structură și aspectul facial.

Imaginile au fost expuse recent ca parte a unei expoziții la Muzeul Sileziei din Katowice, Polonia. Prin intermediul proiectului, echipa speră să ofere o privire personală asupra vieții egiptenilor antici.

„Doamna misterioasă”, prima mumie însărcinată

Rețineți, totuși, că există anumite presupuneri și licență artistică necesare pentru a crea o reconstrucție facială bazată pe un craniu.

„Oasele noastre și, în special, craniul, oferă o mulțime de informații despre fața unui individ. Deși nu poate fi considerat un portret exact, craniul, la fel ca multe părți anatomice, este unic și prezintă un set de forme și proporții care vor apărea parțial pe fața finală”, a declarat Chantal Milani, antropolog criminalist italian și membru al proiectului.

Mumia este cunoscută drept „Doamna misterioasă” din motive întemeiate. Cadavrul a fost descoperit în mormintele regale din Teba și, cel mai probabil, a aparținut unei femei de 20 sau 30 de ani care a murit în secolul I î.Hr. De-a lungul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, se presupunea că această mumie aparține unui preot bărbat. Cu toate acestea, lucrările ulterioare au arătat că persoana era, de fapt, o femeie.

Apoi a urmat o altă descoperire: radiografiile și tomografia computerizată a corpului îmbălsămat au dezvăluit prezența unei mase în abdomenul inferior al femeii mumificate, ceea ce i-a determinat pe unii cercetători să concluzioneze că au descoperit prima mumie însărcinată din lumea antică.

Cercetarea nu a fost însă lipsită de controverse. Alți cercetători au răspuns la studiu, argumentând că nu sunt suficiente dovezi pentru a susține această afirmație îndrăzneață. Alții au sugerat că cercetarea se bazează pe opinia cercetătorilor care nu au o expertiză în analiza scanărilor medicale.

Acestea fiind spuse, Proiectul Mumiei din Varșovia continuă să susțină că aceasta este, într-adevăr, prima mumie însărcinată din lume.