Motivul pentru care Marie Curie a fost înmormântată într-un sicriu căptușit cu plumb: autoritățile au aflat recent

de: Iulia Kelt
25 05. 2023

Marie Curie este ținută minte astăzi datorită muncii sale de pionierat în ceea ce privește radioactivitatea, care i-a adus nu numai două premii Nobel, ci și titlul de „mama fizicii moderne”.

Curie nu a fost doar prima femeie care a câștigat un premiu Nobel, ci și singura femeie care a primit premii în două domenii diferite.

În 1896, fizicianul francez Henri Becquerel a descoperit că sărurile de uraniu emit raze similare cu razele X, în ceea ce privește capacitatea lor de a trece prin obiecte.

Această descoperire a inspirat-o pe Marie Curie să exploreze descoperirile lui Becquerel ca parte a tezei sale de cercetare. Ea și soțul ei, Pierre Curie, au ajuns să descopere radiul și poloniul, două elemente radioactive noi, în 1898.

Apoi, în 1911, Curie a primit Premiul Nobel pentru Chimie, pentru izolarea radiului pur.

Ea va continua să studieze chimia substanțelor radioactive, precum și legătura acestora cu medicina.

Radiațiile i-au curmat viața femeii de știință

Marie Curie a murit în data de 4 iulie 1934, din cauza anemiei aplastice cauzate de radiații.

Când a murit, corpul ei era atât de radioactiv încât a trebuit să fie îngropată într-un sicriu căptușit cu plumb. Cu toate acestea, nimeni nu a știut acest lucru până în 1995, când sicriul a fost exhumat.

La acea vreme, autoritățile franceze doreau să-i mute pe soții Curie în mausoleul național, Panthéon, în onoarea contribuțiilor lor aduse științei.

Oficialii responsabili de exhumare au contactat agenția franceză de protecție împotriva radiațiilor, manifestând îngrijorări legate de radiațiile reziduale și au cerut asistență pentru a proteja lucrătorii din cimitir.

Examinarea ulterioară a corpului lui Marie Curie a arătat că a rămas remarcabil de bine conservată și au fost detectate doar niveluri mici de contaminare alfa și beta.

Acest lucru, potrivit Jurnalului Societății Britanice pentru Istoria Radiologiei, a fost posibil pentru că Curie a luat măsuri pentru a-și limita expunerea la radiații.

Totuși, după 100 de ani, multe dintre bunurile ei, inclusiv mobilierul, cărțile, hainele și notele de laborator, rămân extrem de radioactive.

Acestea din urmă sunt depozitate în cutii căptușite cu plumb la Bibliothèque National din Franța din Paris.