18 iun. 2022 | 13:07

Ştefania Mărăcineanu, românca de geniu care a inventat ploaia artificială. Francezii Curie i-au „furat” premiul Nobel

ACTUALITATE
Ştefania Mărăcineanu, românca de geniu care a inventat ploaia artificială. Francezii Curie i-au

Ștefania Mărăcineanu a fost femeia care a reușit să producă ecou în lumea științei din timpul perioadei interbelice. Invențiile sale au adus-o aproape de Premiul Nobel. Află întreaga poveste a omului de știință.

Anul 1935 a fost anul în care soții Joliot-Curie câștigau Premiul Novel pentru descoperirea radioactivității artificiale. Și la acea vreme era cel mai înalt premiu la nivel mondial pentru fizică și chimie, dar puțini știu că la mijloc a stat o nedreptate.

Radioactivitatea artificială era inventată deja de un deceniu, iar cea care a descoperit acest lucru era românca Ștefania Mărăcineaunu. Aceasta era considerată un adevărat fenomen în lumea științifică, mai ales pe continetul nostru, reușind să obțină numeroase distincții în fizică și chimie.

Cu toate că mai multe medii științifice din Europa au abordat-o pe Ștefania Mărăcineanu, aceasta a preferat să studieze în România unde a pus bazele radioactivității. Una dintre invențiile sale este ploaia artificială, însă meritele pentru aceasta nu i-au fost recunoscute.

Ștefania Mărăcineanu a fost profesoară de fizică și chimie la Școala de Fete din București și a reușit în anul 1922 să obțină o bursă de studiu în Paris. Pentru calificativele sale mari, a reușit să fie acceptată la laboratoarele Marie Curie unde a putut lucra alături de cercetători recunoscuți.

În anul 1924 obținea doctoratul în fizică, iar contribuțiile sale în lumea științei au fost apreciate de către Marie Curie. Cea mai importantă descoperire a acesteia a fost radioactivitatea artificială care reprezintă fenomenul fizic prin care nucleul unui atom instabil sau radioizotop poate fi transformat artificial pentru a degaja energie sub formă de radiații.

Ștefania Mărăcineanu a inventat ploaia artificială

Cercetările acesteia s-au bazat pe cele două elemente descoperite de către Marie Curie: poloniu și radiu. Cu toate acestea, Ștefania a fost cea care a descoperit producerea artificială a radioactivității.

”Mărăcineanu a descoperit faptul că înjumătăţirea poloniului părea să depindă de tipul metalului pe care elementul chimic radioactiv era depozitat. Ea a considerat că razele-alfa ale poloniului au transformat parţial anumiţi atomi de metal în izotopi radioactivi”, se arată în lucrarea ”A devotion to their science: Pioneer women of radioactivity”, scrisă de Marlene Rayner Canham şi Geoffrey Rayner Canham.

Această descoperire a utilizat-o inclusiv în lucrarea sa de doctorat care a fost prezentată comisiei din care făcea parte și Marie Curie. Aceasta a rămas în Franța până în anul 1930 unde a condus mai multe cercetări asupra radioactivității.

După acest an, dorul de casă a determinat-o să revină în România unde a întemeiat primul laborator de radioacivitate din România. Aceasta lucra la Universitatea din București împreună cu profesorul Dimitrie Bungețianu.

ștefania mărăcineanu

Sotii Joliot-Curie au primit Premiul Nobel pentru descoperirea Stefaniei Maracineanu

Patru ani mai târziu, reușea să șocheze din nou lumea științifică, descoperind ploaia artificială. Experimentele au fost realizate cu sprijinul guvernului francez. Cu toate că meritele erau ale sale în totalitate, recunoașterea oficială a ajuns la cu totul alte persoane.

În anul 1935, soții Joliot-Curie primea Premiul Nobel pentru inventarea radioactivității artificiale, lucru dovedit de către Ștefania Mărăcineanu în urmă cu un deceniu.

”Mărăcineanu îi scria Lisei Meitner în 1936 exprimându-şi dezamăgirea că Irene Joliot Curie, fără ştirea ei, a folosit mare parte din munca sa în special cea legată de radioactivitatea artificială, în lucrarea sa”, se arată în ”A devotion to their science: Pioneer women of radioactivity”.

Irene Joliot Curie recunoaște că această descoperire pentru care urma să primească prestigiosul premiu era cunoscută de zece ani. Ștefania Mărăcineanu nu a insistat să primească Premiul Novel, ci doar să-i fie recunoscută munca prin cadrul unei citări sau o referință din partea fiicei lui Marie Curie.

Chiar dacă despre descoperirile sale se cunosc atât de multe, viața privată a acesteia rămâne un mister. Ștefania Mărăcineanu s-a născut în data de 18 iunie 1882 la București, iar copilăria acesteia nu ar fi fost una fericită din cauza abuzurilor unuia dintre părinți. Aceasta ar fi murit în anul 1944, însă cauza morții nu este cunoscută. Google o celebrează astăzi pe Ștefania Mărăcineanu printr-un Google doodle.