Primul Nobel pentru Fizică obținut de-o femeie în ultima jumătate de secol

Primul Nobel pentru Fizică obținut de-o femeie în ultima jumătate de secol

Premiul Nobel pentru Fizică din 2018 a fost câștigat de cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland. Cea din urmă a devenit a treia femeie din istorie care primește un astfel de premiu.

Cercetătorul american Arthur Ashkin a primit premiul Nobel pentru pensetele optice și aplicațiile lor în domeniul sistemelor biologice, în timp ce Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte și de înaltă intensitate.

Donna este prima femeie care câștigă premiul Nobel pentru Fizică în ultimii 55 de ani.

Tehnologia lui Arthur Ashkin a permis microorganismelor să fie manipulate cu fascicule de lumină, efect pe care comitetul premiului l-a ilustrat prin levitarea unei mingi de ping pong cu un uscător de păr.

Până acum, doar două femei mai reușiseră să câștige premiul Nobel pentru fizică, printre care se numără Marie Curie (care a primit și premiul pentru chimie) și Maria Goeppert-Mayer. Donna Strickland este o cercetătoare americană considerată pionier în domeniul laserelor și profesor asistent la University of Waterloo, din Canada.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat cercetătorilor  Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne pentru contribuțiile decisive la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) și pentru observațiile cu privire la undele gravitaționale.

Premierea de anul acesta a început ieri, 1 octombrie, și a debutat cu premiul Nobel pentru medicină, câștigat de cercetătorii James P. Allison și Tasuku Honjo, pentru descoperirea lor în domeniul tratamentelor pentru cancer.

Sursa: The Guardian