Microsoft și Amazon, cele mai mari concedieri din istorie: recesiunea economică e aici, vine dezastrul. Giganții strâng cureaua

de: Ozana Mazilu
19 01. 2023

Zvonurile despre concedieri masive de la Microsoft erau adevărate. Într-o nota postată public de la CEO-ul Satya Nadella, gigantul tech spune că intenționează să reducă 10.000 de locuri de muncă în al treilea trimestru fiscal, care se încheie în martie.

Mișcarea este menită să „alinieze structura costurilor Microsoft” cu cererea și veniturile, potrivit lui Nadella, adică să reducă cheltuielile, pe măsură ce vânzările scad. Clienții și-au sporit cheltuielile digitale în perioada de vârf a pandemiei, spune Nadella, dar acum se reduc. Numeroase țări fie sunt în mijlocul recesiunilor, fie se așteaptă la acestea, adaugă executivul.

Microsoft și Amazon dau afară mii de angajați

Microsoft va continua să angajeze în „zone strategice cheie”, spune Nadella. După cum explică GeekWire, aceasta este a doua cea mai mare rundă de concedieri din istoria Microsoft. Compania a eliminat 18.000 de locuri de muncă în 2014, deoarece Nadella, nou-promovată, a redus afacerea cu hardware a Nokia.

Compania nu este singura care renunță la locuri de muncă. Amazon se așteaptă să renunțe la peste 18.000 de locuri de muncă situate în principal în diviziile sale de retail și de recrutare. Astfel, și Amazon desființează posture în SUA, Canada și Costa Rica.

Concedierile sunt cele mai recente din sectorul tehnologic din SUA, companiile reducându-și forța de muncă umflată și reducând costurile, pentru a inversa excesele din epoca pandemiei și pentru a se pregăti pentru o economie globală cu perspective înrăutățite.

Directorul general al Amazon.com, Andy Jassy, a declarat la începutul acestei luni că reducerile, aproximativ 6% din cei aproximativ 300.000 de angajați corporativi ai companiei, ar avea un impact în cea mai mare parte asupra diviziilor de comerț electronic și resurse umane.

De asemenea, și Meta a concediat peste 11.000 de angajați toamna trecută, deoarece pariul pe creșterea continuă în perioada pandemiei nu a dat roade. Potrivit The Wall Street Journal, compania a dat afară „multe mii” de angajați. Meta avea peste 87.000 de angajați. Demiterile ar putea fi cea mai mare reducere a forței de muncă realizată de o companie de tehnologie anul trecut, depășind disponibilizările făcute de Twitter recent. Demiterile ar reprezenta, de asemenea, prima restructurare amplă din istoria Meta.