Meta, un spațiu periculos pentru copiii tăi: Facebook, Instagram nu reușesc să-i protejeze

de: Ozana Mazilu
12 12. 2023

Aplicațiile Meta promovează în continuare conținut neadecvat copiilor, arată un raport recent. Compania spune că a luat noi măsuri pentru a identifica „adulți potențial suspecți”.

Copiii, în pericol pe aplicațiile Meta

Meta nu reușește să oprească rețelele vaste de oameni care folosesc platforma sa pentru a promova conținutul abuziv asupra copiilor, se arată într-un nou raport din The Wall Street Journal, citând numeroase exemple tulburătoare de exploatare a copiilor pe care le-a descoperit pe Facebook și Instagram. Raportul, care vine în timp ce Meta se confruntă cu presiuni asupra gestionării siguranței copiilor, a provocat un nou control din partea autorităților de reglementare ale Uniunii Europene.

În raport, The Wall Street Journal a detaliat testele pe care le-a efectuat cu Centrul Canadian pentru Protecția Copilului, arătând modul în care recomandările Meta pot sugera grupuri Facebook, hashtag-uri Instagram și alte conturi care sunt folosite pentru a promova și a partaja materiale de exploatare a copiilor. Conform testelor lor, Meta a răspuns lent la rapoartele despre un astfel de conținut, iar proprii algoritmi au făcut adesea mai ușor pentru oameni să se conecteze cu conținutul abuziv și cu alții interesați de acesta.

Vezi și: Facebook și Instagram se folosesc de copii: Acuzațiile care „îngroapă” Meta, de ce e un pericol

Cum se apără compania

De exemplu, Centrul Canadian pentru Protecția Copilului a spus publicației că „o rețea de conturi Instagram cu până la 10 milioane de urmăritori fiecare a continuat să transmită în direct videoclipuri cu abuzuri sexuale asupra copiilor, la câteva luni după ce a fost raportat companiei”. Într-un alt exemplu tulburător, Meta a refuzat inițial să ia măsuri în legătură cu un raport al unui utilizatorul despre un grup Facebook destinat publicului, numit „Incest”. Grupul a fost, în cele din urmă, eliminat, împreună cu alte comunități similare.

Într-o actualizare pe site-ul său, Meta a spus că „prădătorii sunt răufăcători hotărâți care testează apărarea aplicațiilor, a site-urilor web și a platformei” și că și-a îmbunătățit multe dintre sistemele sale interne pentru a restricționa „adulții potențial suspecti”. Compania a spus că „a extins lista existentă de termeni, fraze și emoji-uri legate de siguranța copiilor pe care sistemele le pot găsi” și a folosit învățarea automată pentru a descoperi noi termeni de căutare care ar putea fi potențial exploatati de către prădătorii copiilor.

Vezi și: Copiii sub 16 ani ar putea să nu mai aibă acces la TikTok, Instagram și Facebook: Ce prevede proiectul de lege