Mesajul Poștei Române pentru pensionarii români: se întâmplă până la sfârșitul lunii februarie

de: Alexandru Puiu
21 02. 2023

În teorie, de ieri, 20 februarie, românii vulnerabili din punct de vedere financiar au început să-și plătească facturile la energie cu voucherele oferite de statul român pe suport electronic. Din păcate, câteva sute de mii de pensionari așteaptă în continuare respectivele carduri cu tichete de energie.

Românii care nu au intrat încă în posesia cardurilor de energie acordate de autoritățile române ar trebui să intre în posesia lor înainte de finele acestei luni. Imediat după ce le vor primi, acestea vor fi încărcate cu 700 de lei, prima jumătate a ajutorului anual de 1400 de lei, și le vor putea utiliza pentru achitarea facturilor la energie, pentru a cumpăra lemne de foc, peleți, păcură sau butelii de gaz.

Anunțul pentru pensionari de la Poșta Română

„Compania Naţională Poşta Română oferă, de astăzi, posibilitatea celor care au intrat în posesia cardului de energie să realizeze plăţi pentru facturile la utilităţi. Cei care nu au intrat încă în posesia voucherelor acordate de Guvern persoanelor vulnerabile urmează să le primească până la sfârşitul lunii. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a virat, în conturile Poştei Române, sumele de bani destinate persoanelor vulnerabile, astfel că, de astăzi, beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin trei modalităţi:

a) Direct la poştaş, la domiciliul beneficiarului, prin mandat poştal. Dacă optează pentru plata la domiciliu, beneficiarii trebuie fie să ceară acest lucru direct poştaşului, fie să solicite prezenţa unui poştaş la domiciliul său, apelând Call Center-ul Poştei Române, la numărul de telefon 031.9966;

b) Prin mandat poştal, la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o pune la dispoziţia beneficiarilor”, se spune într-un comunicat al Poştei Române.

Din același comunicat citat de Economedia.ro aflăm că solicitarea de plată online poate fi realizată accesând site-ul Poştei Române, la secţiunea „Compensare energie”. Acolo, beneficiarul înregistrează cererea, fiind îndrumat pas cu pas pentru încărcarea documentelor. La final, primeşte pe e-mail o confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată, transmit reprezentanții Poștei. Ar trebui să nu dureze mai mult de cinci zile până când, tot prim email, primești o confirmare scrisă a faptului că solicitarea a fost soluționată cu succes sau ți se atrage atenția asupra faptului că documentele sunt necorespunzătoare.

„Îndemnăm beneficiarii să folosească plata online. Astfel, se va reduce presiunea cozilor de la oficiile poştale, pentru că tendinţa este să mergi direct la Poştă să faci plata. Utilizând aplicaţia, însă, plăţile se pot face direct de acasă. O altă modalitate comodă prin care se pot plăti facturile la energie este direct la poştaş, care va fi echipat cu terminal mobil smart tip PDA. Poştaşul poate fi chemat acasă, fie apelând Call Center-ul Poştei Române, fie prin solicitare directă atunci când aduce pensiile sau corespondenţa”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română.

Este important de reținut, după cum au atras atenția și oficialii Poștei Române, că ajutorul financiar pentru energie nu expiră într-o lună, două, deci românii nu trebuie să se grăbească. „Reamintesc faptul că, pentru prima tranşă, acest sprijin poate fi folosit până la vară, aşa că nu este nevoie să se grăbească nimeni, oamenii au tot timpul să îşi achite datoriile prin intermediul ajutorului oferit de Guvern din bani europeni. Cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine, conform legii. Listele se actualizează, se vor tipări şi pentru ei carduri, vor avea, de asemenea, timp până la vară să epuizeze prima tranşă”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.