Mesajul de la Casa de Pensii pentru toți românii despre vârsta de pensionare. Când se egalează și ne vom pensiona toți la 65 de ani

de: Alexandru Puiu
07 11. 2023

România este printre puținele țări din Europa și din lume în care femeile se pensionează mai repede decât bărbații, dar acest lucru nu va mai dura foarte mult. Șeful Casei de Pensii a oferit lămuriri despre planul de egalizare a vârstei de pensionare între sexe.

În ultimii ani, vârsta de pensionare pentru femeile din România a crescut treptat, cu câteva luni pe an. Acum, pentru cele cu stagiul complet de cotizare, vârsta de pensionare este 61 de ani și 9 luni, dar de anul viitor va fi 62 de ani și va crește treptat până la 65 de ani în următorul deceniu.

Citește și: Legea Pensiilor 2024 – ce probleme rezolvă, ce rămâne la fel. Pensionarii care vor avea de câștigat anul viitor

Reforma sistemului de pensii vine cu majorarea vârstei de pensionare

Creștere vârstei de pensionare în România se va petrece treptat. Până în 2030 va ajunge la 63 de ani, ca între 2030 și 2035 să sară până la 65 de ani. După 2035, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femeile și bărbații din țara noastră. Partea bună este că se va eșalona procesul de egalizare și, în acest fel, lovitura va fi mai mică.

„Noutatea este că practic egalizarea se face treptat, eșalonat și vreau să vă spun că și în actuala lege această creștere a vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani se face eșalonat până în 2030, urmând ca din 2030 până în 2035 să se facă și egalizarea până la 65 de ani cu vârsta de pensionare a bărbaților. Deci lucrul acesta se va întâmpla lent. Practic, în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a declarat Daniel Baciu pentru România TV.

Citește și: Cum se majorează pensiile românilor în 2024, la 1 ianuarie și 1 septembrie. Toți pensionarii trebuie să știe recalcularea

Mamele se vor pensiona mai devreme în România

Pentru că legea pensiilor a fost întotdeauna dominată de excepții de la regulă, nici noua lege nu va fi mai specială. Astfel, se vor putea pensiona mai devreme mamele românce.

„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, explică șeful Casei de Pensii.

Pentru a beneficia de scăderea vârstei de pensionare, o mamă trebuie să nască sau să adopte un copil pe care să-l crească până la vârsta de 16 ani. Dincolo de asta, regulile sunt următoarele pentru a ieși mai repede la pensie. Pentru un copil, vârsta de pensionare scade cu 6 luni, la doi copii vorbim de un an, la trei copii, valoarea crește la un an și șase luni. Pentru patru copii sunt doi ani, la cinci copii sare la doi ani și șase luni. Când ai făcut sau adoptat șase copii pe care i-ai crescut până la șase ani, te pensionezi cu trei ani mai devreme. În cazul a șapte copii sau mai mult, vorbim de trei ani și șase luni.