Louis Germain David de Funès de Galarza, sau cum îl cunoaște toată lumea, Louis de Funès, a fost unul dintre cei mai mari actori de comedie francezi. El s-a născut la 31 iulie 1914 și a decedat pe data de 27 ianuarie 1983, după o viață nu tocmai fericită, în mod ironic.
El este actorul preferat al Franței, potrivit unei serii de sondaje realizate de la sfârșitul anilor 1960, având peste 150 de roluri în film și peste o sută pe scenă. Stilul său de actorie este amintit pentru performanța sa plină de energie și pentru gama sa largă de expresii faciale și ticuri. O parte considerabilă din actoria sa cea mai cunoscută a fost regizată de Jean Girault.
Încă din primii ani de școală, Louis a fost pasionat de desen şi pian. După studiile la Liceul Condorcet din Paris, a renunţat la şcoală. A avut mai multe locuri de muncă. S-a afirmat ca pianist de jazz în cartierul Pigalle. Aici, el făcea clienţii să râdă de fiecare dată când făcea o grimasă.
Louis de Funès în rolul jandarmului
Louis de Funès, ”omul cu 40 de expresii faciale pe minut”
Apoi, cel de-al Doilea Război Mondial l-a găsit studiind muzica. Un rol important în cariera sa cinematografică l-a avut prima soție. Aceasta, în urma încurajărilor primite de la actorul Daniel Gelin, l-a îndemnat către actorie. După studii de actorie la şcoala Simon din Paris, de Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru. Viitorul uriaș actor a avut nevoie de zece ani şi de alte 80 de apariţii nesemnificative până la primul rol important.
El a interpretat mai multe roluri secundare, printre care în piese precum: Nevastă-mea e formidabilă (1951), Necunoscuta din taxi (1952), Corsarii din Bois de Boulogne (1953), Nevăzut, necunoscut (1958), Căpitanul Fracasse (1961) sau Frumoasa americană (1961). Însă marele succes a venit odată cu Pouic-Pouic (1963) al regizorului Jean Girault şi cu Fantomas (1964), cu Jean Marais. Tot în 1963, de Funès devenea Jandarmul din Saint-Tropez, rolul care avea să-i aducă notorietatea.
A jucat alături de mulți dintre actorii francezi importanți ai timpului său, inclusiv Jean Marais și Mylène Demongeot în trilogia Fantomas, precum și Jean Gabin, Fernandel, Coluche, Annie Girardot și Yves Montand. A mai lucrat cu Jean Girault în celebrul serial „Jandarmi”. De Funès a colaborat cu Claude Zidi, care a scris pentru el un nou personaj plin de nuanțe și franchețe în L’aile ou la cuisse (1976), care este, fără îndoială, cel mai bun dintre rolurile sale. Mai târziu, abilitățile muzicale considerabile ale lui de Funès au fost prezentate în filme precum Le Corniaud și Le Grand Restaurant. În 1964, a debutat în primul din seria Fantômas, care l-a lansat în cariera sa artistică.
Louis de Funès, imagine din arhivă
În 1975, regizorul Gérard Oury a apelat din nou la de Funès pentru un film intitulat Le Crocodile, în care urma să joace rolul unui dictator sud-american. Dar în martie 1975, de Funès a fost internat pentru probleme cardiace și forțat să ia o pauză de la actorie, ceea ce a făcut ca Le Crocodile să fie anulat. După revenirea sa, a apărut alături de un alt geniu comic, Coluche, în L’Aile ou la cuisse. În 1980, de Funès și-a realizat un vis de lungă durată de a face o versiune cinematografică a piesei lui Molière, L’Avare.
Louis de Funès a fost supranumit ”omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmele sale au avut succes în majoritatea ţărilor Europei şi în vestul Asiei timp de mai mulţi ani. În anii de final ai carierei sale, de Funès a avut numeroase probleme medicale. Cele mai grave au fost cele legate de inimă. Medicii care au avut grijă de el au spus că problemele cardiace au fost cauzate de intensitatea rolurilor sale.
La finalul anului 1982, după ultimul film din seria Jandarmii, a suferit un atac de cord urmat de o comoţie cerebrală. A decedat pe 27 ianuarie 1983, la Nantes și a fost înmormântat în cimitirul din Clermont. La mormântul a apărut ulterior un monument care-l reprezintă.
Louis de Funes rămâne unul dintre marii campioni ai box-office-ului francez.