Legătura secretă a ciorilor cu moartea. ”Ritualul” misterios al păsărilor, care e scopul acestuia

de: Gabriel Peneș
11 09. 2023

Ciorile sunt renumite pentru inteligența lor. De asemenea, prezența și croncănitul lor sinistru sunt asociate, în credințele populare, cu moartea cuiva. Dar, spre surprinderea multora, aceste păsări atât de întâlnite în țara noastră au adevărate ritualuri funerare atunci când una dintre ciorile grupului moare.

Legătura secretă a ciorilor cu moartea

Ciorile au o abordare specială a morții. În folclor se spune că ar exista adevărate „curți de justiție” unde aceste inteligente păsări decid soarta unuia dintre semenii lor. Dacă au hotărât „execuția” acesteia, ele se adună, apoi, în cerc, în jurul păsării, punând în aplicare „sentința”, ceea ce le-a adus și porecla de „ucigașe de ciori”.

De fapt, ciorile au un fel de ritual funerar, dar el nu se întâmplă în felul în care cred oamenii ce se bazează pe legende. Straniul adevăr este că ciorile țin propriul tip de „funeralii” atunci când unul dintre membrii grupului moare.

Observarea și analizarea acestor obiceiuri ale ciorilor ține de un domeniu special al științei, numit tanatologie corvidă. Tanatologia se ocupă cu studiul morții și al fenomenelor legate de moarte, în timp ce familia corvidelor este cea căreia îi aparțin și ciorile.

Într-adevăr, ciorile se adună în cerc în jurul unui membri decedat al grupului lor. Este unul și dintre motivele pentru care oamenii au început să le privească drept „ucigașe”.

Dar analizarea acestui „obicei funerar” necesită mai multă observație pentru a putea fi detectat adevărata semnificație a acestuia.

”Ritualul” misterios al păsărilor, care e scopul acestuia

Când o cioară găsește o surată moartă, de obicei dă alarma printr-o serie ce croncănituri puternice, pentru a anunțat evenimentul și celorlalți membri ai grupului. În scurt timp, acestea se adună în jurul ciorii moarte și par să se certe. Acest lucru poate să țină și 15-20 de minute, conform iflscience.com.

În acest timp, creierul lor bine dezvoltat încearcă să proceseze informația și să găsească motivul pentru care surata lor a decedat, pentru a evita ele însele soarta respectivă.

Uneori, lucrurile devin ceva mai sinistre, ele devorându-și camaradul mort, deși necrofilia nu este foarte întâlnită într-un asemenea „ritual”.

Este chiar o ironie că ciorile au devenit sinonimul morții oamenilor, pentru că, în realitate, ele fug cât pot de o asemenea soartă.

Un studiu spectaculos ce a vrut să explice „frica de moarte” a ciorilor a folosit metodologii ciudate, ce a implicat și oameni. Aceștia au fost puși să poarte o mască specifică „asasinilor de ciori” și să se plimbe pe un câmp cu ciori împăiate ce erau percepute ca fiind moarte și de ciorile vii locale.

Când persoanele respective au fost zărite de păsările vii, acestea au început să croncănească și să se certe, comportamentul fiind mai pronunțat dacă omul era acompaniat de o cioară moartă și un uliu – un prădător clasic al ciorilor. Ele au fost mai puțin agitate dacă oamenii aveau asupra lor porumbei morți.

După ce ciorile au făcut legătura între măștile specifice și ciorile moarte și împăiate, ele au corelat măștile și cu ceea ce a cauzat moartea acestora. Studiul, ce s-a desfășurat în peste 100 de zone din statul Washington, a arătat că ciorile au considerat acele măști o amenințare chiar și după șase săptămâni de la experiment.

Se pare că moartea are un efect profund asupra creierului ciorilor, așa cum a arătat un alt studiu ce a analizat scanările cerebrale ale păsărilor.

Evenimentul are darul de a stimula partea din creierul lor responsabilă mai degrabă cu luarea de decizii complexe, decât cu reacțiile instinctive. Nu putem ști exact ce gândesc ciorile în asemenea momente, dar e clar că gândesc.