02 dec. 2021 | 11:35

Ciorile au conștiință și sunt capabile de gândire analitică: ce arată noile studii

ACTUALITATE
Ciorile au conștiință și sunt capabile de gândire analitică: ce arată noile studii

Ciorile sunt chiar mai inteligente decât am crezut. Dar au ele cu adevărat conștiință?

Cercetările arată că corbii și alte corvide (o familie de păsări care include corbi și coțofene) „se pot gândi la conținutul propriilor minți”, conform unui studiu din 2020 în STAT. Aceasta este considerată o piatră de temelie a conștientizării de sine și împărtășită de doar câteva specii de animale, în afară de oameni.

Într-o cercetare publicată în Science în 2020, oamenii de știință germani au supus corbii unei serii de sarcini. În timpul acelor sarcini, oamenii de știință au măsurat activitatea neuronală în diferite tipuri de neuroni, cu scopul de a urmări modul în care corbii simțeau și raționau prin munca lor. Ei au căutat să studieze un anumit tip de gândire, numit conștiință senzorială, și au ales păsările în special ca pivot al istoriei evoluției.

Ciorile au inteligența unui copil

„După ce cioara a inițiat un proces, a apărut un scurt stimul vizual de intensitate variabilă. După o perioadă, un indiciu a informat cioara cum să răspundă – dacă a văzut sau nu a văzut stimulul”, spun oamenii de știință.

Conștiința senzorială, abilitatea de a avea experiență subiectivă care poate fi accesată în mod explicit și astfel raportată, provine din procesele creierului care au apărut prin istoria evoluției, conform cercetătorilor.

„Astăzi, corelațiile neuronale ale conștiinței sunt asociate în principal cu funcționarea cortexului cerebral al primatelor, o parte a paliumului telencefalic care are o organizare laminară. Păsările, dimpotrivă, au evoluat un paliu diferit de când s-au îndepărtat de descendența mamiferelor în urmă cu 320 de milioane de ani”, scriu cercetătorii în lucrare.

Păsările au funcționat într-un mod care afirmă conștiința lor senzorială, ceea ce oamenii de știință spun că ar putea însemna că „corelațiile neuronale ale conștiinței” datează cel puțin de ultima dată când păsările și mamiferele au împărtășit acea secțiune a creierului.

„Pentru a reconcilia conștiința senzorială la păsări și mamifere, un scenariu ar postula că păsările și mamiferele au moștenit trăsătura conștiinței de la ultimul lor strămoș comun. Dacă este adevărat, acest lucru ar data evoluția conștiinței de la cel puțin 320 de milioane de ani, când reptilele și păsările, pe de o parte, și mamiferele, pe de altă parte, au evoluat din ultimul strămoș comun amniotic”, au explicat cercetătorii.