21 iun. 2023 | 12:55

Diferența dintre un corb și o cioară: cum îți dai seama care este una, care este alta

ACTUALITATE
Diferența dintre un corb și o cioară: cum îți dai seama care este una, care este alta

În România, cioara comună este o pasăre pe care o poți întâlni absolut peste tot: în păduri, în orașe, în sate. Însă știi, oare, să faci diferența dintre o cioară și un corb? Cele două seamănă, fără dar și poate, însă nu sunt exact același lucru.

Corbii sunt mai mari decât ciorile. În general, corbii obișnuiți cântăresc între 690 de grame și 2 kilograme și au o coadă ușor diferită față de cea a unei ciori. În zbor, cozile corbului sunt în formă de pană, în timp ce ciorile au cozi în formă de evantai.

Un alt mod de a face diferența este prin intermediul sunetelor scoase de fiecăre păsăre: corbii sunt faimoși pentru strigătul lor mai grav, de vreme ce o cioară va avea o voce un pic subțire, atunci când „vorbește”.

Ciorile sunt, de obicei, văzute umblând în grupuri mai mari, în timp ce corbii tind să călătorească în perechi.

Corbii trăiesc mai mult decât ciorile

În medie, ciorile au o durată de viață de aproximativ șapte până la opt ani în sălbăticie, în timp ce corbii pot trăi între 10 și 15 ani.

Mult mai mici decât un corb, ciorile au, în general, dimensiunile unui porumbel, în timp ce corbii se apropie de cea a unui șoim cu coadă roșie, conform Societății Audubon.

Există în jur de 120 de specii în familia Corvidae, care include nu doar genul Corvus, speciile fiind mult mai multe de atât.

În cazul în care te întrebai, în România, cioara este mult mai des întâlnită decât corbul, iar asta poți vedea, de altfel, cu ochiul liber, întrucât au existat multe campanii de extincție a acestor păsări, în diferite orașe ale țării, din nefericire.

Ce trebuie să știi este că atât cioara, cât și corbul sunt păsări extrem de inteligente care își vor apăra puii, dar și clanurile, dacă le ataci sau simt că sunt puse în pericol în vreun fel de prezența ta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele