Internet Archive, dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor: Pe cine a supărat, de ce

de: Iulia Kelt
14 08. 2023

Internet Archive se confruntă cu un alt proces pentru unul dintre proiectele sale de conservare.

Sony Music Entertainment, Universal Music Group și o câteva alte case de discuri au intentat un proces împotriva organizației nonprofit, acuzând-o de încălcarea drepturilor de autor, „încărcare intenționată, distribuire și transmitere digitală”.

În special, casele de discuri dau în judecată Internet Archive pentru Great 78 Project, care urmărește să păstreze muzica înregistrată pe discuri de 78 rpm.

Internet Archive „a încălcat flagrant” drepturile de autor

Casele de discuri numesc eforturile Internet Archive „încălcare flagrantă”, implicând muzică unor artiști printre care se numără Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Miles Davis sau Louis Armstrong.

Ei au enumerat, de asemenea, câteva exemple de „înregistrări cunoscute” disponibile prin Great 78 Project, cum ar fi White Christmas, Sing, Sing, Sing și The Christmas Song.

Companiile au spus că melodiile păstrate pe site-ul proiectului sunt deja disponibile prin streaming și alte servicii muzicale, așa că „nu se confruntă cu niciun pericol de a fi pierdute, uitate sau distruse”.

Organizația a explicat pe portalul proiectului că „mai există valoare de cercetare în artefacte și dovezi de utilizare în discuri și înregistrări de 78 rpm, adesea rare”.

Reclamanții nu sunt de acord, scriind în plângerea lor că activitatea Internet Archive „depășește cu mult” scopurile limitate de conservare și cercetare, pe internet.

Internet Archive caută fără rușine să ofere acces gratuit și nelimitat la muzică pentru toată lumea, indiferent de drepturile de autor”, au adăugat aceștia.

Casele de discuri cer despăgubiri legale de până la 150.000 de dolari pentru fiecare înregistrare audio protejată, iar aceasta ar putea însuma până la 372 de milioane de dolari pentru înregistrările enumerate, potrivit Bloomberg.

Internet Archive este, de asemenea, implicată într-o bătălie juridică cu un grup de editori americani condus de Hachette Book Group, legată de Biblioteca Națională de Urgență.

Organizația a împrumutat copii scanate digital ale cărților prin intermediul programului, în perioada de vârf a pandemiei, pe care editorii au descris-o drept „încălcare intenționată a drepturilor de autor”.