Arhiva Internetului, la 25 de ani: trecutul impresionant și viitorul înfricoșător din online

Arhiva Internetului, la 25 de ani: trecutul impresionant și viitorul înfricoșător din online

Organizația nonprofit marchează cea de-a 25-a aniversare, pledând pentru libertatea internetului.

Aceștia sărbătoresc aniversarea printr-o analiză asupra viitorului și propun un scenariu despre cum ar putea arăta internetul peste un sfert de secol. Tot ce pot să îți spun este că termenul „distopie” nu este de ajuns pentru a descrie acest posibil scenariu.

Arhiva Internetului a lansat un nou site denumit TheWayForwardMachine sau mașina viitorului. În momentul în care încarci orice site folosind platforma menționată anterior, o să fi asaltat de mai multe mesaje pop-up.

De exemplu:

„Conținut Clasificat! Site-ul web pe care încerci să îl accesezi include informații pe care proprietarul a ales să le restricționeze pentru utilizatorii care nu și-au partajat informațiile personale.

„Acest site conține informații care sunt clasificate în prezent drept infracțiuni de gândire în regiunea ta.”

Viitorul incert al internetului

Având în vedere modul în care evoluează lucrurile, Arhiva Internet sugerează că accesul gratuit și deschis la web poate deveni mult mai limitat. Un subsite Wayforward include o cronologie a lucrurilor care s-ar putea strica în următorii ani, începând cu abrogarea secțiunii 230 din legea privind decența în comunicații, care protejează site-urile web și platformele de internet de a fi răspunzătoare pentru lucrurile pe care utilizatorii le postează. O abrogare ar putea avea consecințe enorme pentru web, deși unii, cum ar fi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, au propus reformarea dispoziției.

Cronologia include și alte sugestii sălbatice, dar nu de neconceput, cum ar fi o lege care permite corporațiilor să câștige drepturi de autor asupra fenomenelor naturale sau faptelor istorice, obligând Wikipedia să se mute pe Dark Web sau introducerea în mai multe țări a unui sistem asemănător cu Marele Firewall din China. Arhiva Internetului a făcut echipă cu mai multe organizații pentru drepturile digitale pentru acest proiect, inclusiv Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future și Wikimedia Foundation. Subsite-ul include resurse despre cum să îți protejezi informațiile disponibile în mod liber.

The Wayforward Machine este, desigur, o versiune satirică a Wayback Machine sau mașina trecutului, care a arhivat sute de miliarde de pagini web în ultimele două decenii și jumătate. Este o resursă importantă pentru a ajuta la conservarea istoriei internetului, inclusiv lucruri precum jocuri Flash și animații, deci probabil merită să acorzi un minim de atenție viziunii Arhivei Internetului despre viitor.

Citește și:
Etichete: