În cea mai mare peșteră din lume ar putea încăpea un zgârie-nori de 40 de etaje: unde se află și ce secrete ascunde peștera veche de cinci milioane de ani

de: Ozana Mazilu
10 05. 2023

Se crede că această peșteră s-a format între două și cinci milioane de ani în urmă.

Peștera Hang Son Doong din Vietnam datează din Pliocen sau Miocenul târziu, cu aproximativ două până la cinci milioane de ani în urmă. Sistemul de peșteri lung de cinci kilometri are tavane înalte de două sute de metri, ceea ce o face de departe cea mai mare peșteră descoperită vreodată pe Pământ.

Peștera este atât de mare, încât este de aproximativ cinci ori mai mare decât deținătoarea titlului anterior de „cea mai mare peșteră din lume”, Peștera Cerbului din Malaezia. Dar, în ciuda dimensiunilor sale, intrarea a fost descoperită pentru prima dată de un localnic, Hồ Khanh, în 1991 și nu a putut fi găsită din nou în următorii 18 ani.

Cea mai mare peșteră din lume se află în Vietnam

În cele din urmă, reușind să descopere intrarea peșterii în 2009, o echipă de la British Cave Research Association a reușit să documenteze dimensiunea impresionantă a acesteia.

Situat în parcul Phong Nha-Ke Bang de pe coasta Vietnamului, parcul se mândrește cu peste 150 de peșteri și grote de calcar, multe dintre ele rămânând neexplorate. Majoritatea sistemelor de peșteri ale parcului sunt conectate și împreună ar forma o lungime totală de 200 de kilometri.

Pasajele lui Son Doong au un volum de 38,4 milioane de metri cubi, o lungime de 9 kilometri și o lățime de 198 de metri – suficient de mari, de fapt, încât un Boeing 747 ar putea zbura drept. În ciuda faptului că este puternic învăluită în frunzișul pădurii, chiar și intrarea în peșteră are o înălțime impresionantă de 50 de metri.

Înăuntru curge un râu care a cauzat formarea peșterii de-a lungul a sute de mii de ani. În timpul sezonului ploios, acest râu se inundă și umple vastul sistem, făcându-l inaccesibil.

Peștera găzduiește, de asemenea, câteva stalagmite impresionante, inclusiv cea mai mare din lume, care are o înălțime de 70 de metri și este numită „Hand of Dog”.