05 apr. 2023 | 10:55

Uimitoarea peșteră de cristal: de ce nu o poți vizita, ce ți se poate întâmpla dacă ajungi aici

ACTUALITATE
Uimitoarea peșteră de cristal: de ce nu o poți vizita, ce ți se poate întâmpla dacă ajungi aici

Descoperită în anul 2000, Peștera Cristalelor se află la aproximativ 300 de metri sub suprafața Muntelui Sierra de Naica din Chihuahua, Mexic.

Peștera Cristalelor măsoară 30 de metri pe 10 metri și este plină de cristale enorme de gips selenit alb tulbure.

Cel mai înalt dintre cristalele peșterii, unul dintre cele mai mari din lume, cântărește 12 tone și are 1 metru lățime și 11,4 metri înălțime.

Momentan, aceasta nu este vizitabilă, din păcate.

Temperaturi greu de suportat pentru om

Cu o temperatură interioară stabilă de aproximativ 58 de grade Celsius și niveluri de umiditate care ajung între 90 și 99 la sută, mai mult de 10 minute în cavernă neprotejată ar putea duce la acumularea de lichid în plămâni și chiar la moarte.

Pentru a rezista în condițiile din interiorul peșterii, echipele care cercetează cristalele trebuie să se îmbrace în costume de protecție împotriva căldurii. Acest lucru permite prelungirea timpului de explorare de la aproximativ 10 minute la între 15 și 60 de minute.

Chiar și cu echipament de protecție, suprafețele incredibil de netede și acoperite de condens ale cristalelor se dovedesc periculoase pentru cei care încearcă să traverseze interiorul.

Cristalele, dintre care unele cântăresc peste 50 de tone, sunt făcute din gips, un mineral moale cu un scor de rezistență la scara Mohs de doar 2, acesta este doar un nivel deasupra celui mai moale mineral al scalei. Cu alte cuvinte, este posibil ca aceste cristale să se rupă și să se miște sub presiunea traficului.

Muntele, care conține o serie de peșteri gigantice de cristal de gips, s-a format cu aproximativ 26 de milioane de ani în urmă dintr-o movilă de magmă care se întindea pe suprafața Pământului.

Peșterile din munte s-au umplut cu ape fierbinți, bogate în sulfat de calciu, care, la rândul lor, au permis creșterea cristalelor.

Chiar dacă sulfatul de calciu poate forma mai multe minerale diferite, mineralul dominant în sistemul de peșteri al muntelui este reprezentat de o varietate transparentă de gips numit selenit.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele