Imobiliarele, prea scumpe pentru români: dacă nu te ajută părinții sau neamurile, e greu să-ți permiți un apartament

de: Mădălina Bahrim
12 02. 2023

E foarte dificil în zilele noastre, pentru un om obișnuit, să reușească să-și permită achiziționarea unei locuințe fără un ajutor din partea familiei sau un împrumut de la prieteni.

Chiar dacă vorbim despre rate la bancă, deci despre un împrumut, tot e dificil să îndeplinești condițiile din ce în ce mai dure pe care băncile le impun, pe fondul înăspririi condițiilor de creditare, generată de politica monetară tot mai agresivă a Băncii Naționale a României, care încearcă să lupte cu inflația majorând dobânda cheie.

Dacă te descurci cu dobânzile și îți asumi totuși să fii dator zeci de ani, mai ai de rezolvat o problemă – aceea a prețurilor din ce în ce mai mari de pe piața imobiliară.

Tocmai din acest motiv, e greu de crezut că cineva, cu un salariu mediu pe țară să presupunem, poate reuși în 2023 să își cumpere o casă spațioasă și confortabilă pentru un trai decent, fără sprijin real din partea rudelor.

Cât a ajuns să coste metrul pătrat construit în România

Ca să-ți faci o idee despre cât de piperată a ajuns să fie piața imobiliară din țara noastră, să aruncăm o privire pe cea mai recentă analiză realizată de specialiștii Storia.ro: Uitându-ne la cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de 6%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (ianuarie 2023 vs. ianuarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.459 euro/metru pătrat.

„În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în ianuarie 2023, față de luna precedentă. Creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Iași (+3%), în timp ce prețurile au stagnat în București și Constanța.

Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din orașele analizate au crescut cu 8%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu și Iași, unde prețurile s-au mărit chiar cu 14%.

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat, în medie, creșteri tot de 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 9%, în comparație cu ianuarie 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi e cu 16% mai mare”, se arată în analiza citată.