Iluzia audio care se joacă cu creierul tău: fiecare om aude alt cuvânt

de: Andrei Tilimpea
29 06. 2023

Pe mulți dintre noi ne bucura să ne antrenăm creierul prin rezolvarea iluziilor optice, dar puțini își dau seama că urechile noastre pot fi la fel de înșelătoare ca și ochii noștri.

O iluzie audio uluitoare îi face acum pe oameni „să se scarpină în cap”, incapabili să-și dea seama de ce fiecare persoană aude ceva complet diferit de omul care stă lângă ei.

Iluzia în cauză arată o jucărie a personajului Brainstorm din serialul TV Ben 10, care spune cu voce tare „Brainstorm” atunci când este apăsată. Unii oameni nu aud deloc cuvântul „Brainstorm” și aud în schimb cuvintele „Green Needle”.

Când vine vorba de acest puzzle, totul este legat de cuvântul la care te gândești de fapt când asculți. Dacă citești „Brainstorm”, asta vei auzi, și invers cu „Green Needle”.

Iluzie audio

Poți încerca singur, schimbând ceea ce auzi în funcție de cuvântul asupra căruia te concentrezi, în ciuda faptului că auzi exact același sunet de fiecare dată.

Același concept de iluzie audio a fost împărtășit pe scară largă pe rețelele sociale, inclusiv de către creatorul de conținut TikTok și expertul audio Jarred Jermaine, care poartă numele de utilizator @jarredjermaine.

Jarred i-a întrebat pe adepții săi: „Urmăriți din nou videoclipul, dar încercați să închideți ochii și să vedeți ce auziți”.

O persoană uluită a comentat: „Aud mai întâi Green Needle și apoi fac Brainstorm în restul timpului”.

Explicând cum funcționează astfel de halucinații audio, doctorul Kevin Franck, director de audiologie la Massachusetts Eye and Ear, a declarat pentru TIME că ceea ce o persoană aude „se reduce la creier”.

Dr Franck a adăugat: „Faptul că creierele merg într-un fel și unele creiere merg în celălalt înseamnă că toți suntem conectați puțin diferit pe baza experiențelor noastre. Creierul este construit pentru a transforma semnalele dezordonate în sens”.

Mai jos, poți să vezi singur ce cuvânt auzi.