01 iun. 2022 | 15:30

FOTO Această iluzie optică înfiorătoare face să pară că o gaură neagră vine să te înghită

ACTUALITATE
FOTO Această iluzie optică înfiorătoare face să pară că o gaură neagră vine să te înghită

O nouă iluzie optică ne poate păcăli pe cei mai mulți dintre noi pentru a percepe o gaură neagră în expansiune, relatează noi cercetări. Imaginea este complet statică, dar cercetătorii spun că le oferă oamenilor „un sentiment tot mai mare de întuneric, ca și cum ar pătrunde într-un spațiu lipsit de lumină”.

Mișcarea iluzorie înainte este probabil modul minții noastre de a ne pregăti pentru o schimbare de peisaj. Prevăzând o schimbare de la luminozitate la întuneric, sistemul nostru vizual se poate adapta mult mai rapid la condiții potențial periculoase, sugerează cercetătorii.

„La fel cum strălucirea poate orbi, a fi cufundat în întuneric este probabil riscant atunci când navighezi în mediul întunecat”, scriu autorii în noua lor lucrare.

„Deși, ca în orice iluzie, acest întuneric virtual în expansiune este experimentat cu prețul veridității, deoarece observatorul nici nu se mișcă înainte și nici nu intră în niciun spațiu întunecat, un astfel de cost este probabil să fie mai puțin sever decât dacă nu ar exista corecții atunci când un observator s-a deplasat într-adevăr într-un spațiu întunecat”.

Primul studiu care a analizat această iluzie optică a explorat modul în care culoarea găurii și punctele din jur ne afectează răspunsurile mentale și fiziologice.

Pentru a face acest lucru, unui grup de 50 de participanți cu vedere normală le-au fost prezentate imagini cu „găuri de expansiune” de diferite culori pe un ecran. În serie, li s-au arătat, de asemenea, versiuni amestecate ale iluziei fără un model perceptibil în lumină sau culoare.

Iluzia mișcării înainte era cea mai eficientă atunci când gaura era neagră. Când gaura avea această umbră, 86% dintre participanți au simțit că întunericul se îndrepta spre ei. Urmărirea mișcărilor oculare ale participanților a arătat că pupilele lor se dilatau inconștient la vederea găurii negre.

Vezi mai jos imaginea cu iluzie cu o gaură neagră care vine spre tine

Între timp, dacă gaura era albă, pupilele lor s-au contractat doar puțin.

„Aici arătăm, pe baza noii iluzii a „găurii în expansiune”, că pupila reacționează la modul în care percepem lumina – chiar dacă această „lumină” este imaginară ca în iluzie – și nu doar la cantitatea de energie luminoasă care intră, de fapt, în ochi”, spune psihologul Bruno Laeng de la Universitatea din Oslo din Norvegia.

„Iluzia găurii în expansiune provoacă o dilatare corespunzătoare a pupilei, așa cum s-ar întâmpla dacă întunericul ar crește cu adevărat”.

Autorii nu sunt siguri de ce 14% din grup nu au perceput nicio expansiune iluzorie atunci când gaura era neagră. Dar chiar și printre cei care au perceput iluzia, puterea senzației a variat. Oamenii care au simțit cel mai puternic iluzia au fost și cei cărora diametrul pupilelor s-a schimbat cel mai mult.

„Rezultatele noastre arată că reflexul de dilatare sau contracție al pupilelor nu este un mecanism cu buclă închisă, precum o celulă foto care deschide o ușă, impermeabil la orice altă informație decât cantitatea reală de lumină care stimulează fotoreceptorul”, spune Laeng.

„Mai degrabă, ochiul se adaptează la lumina percepută și chiar imaginată, nu doar la energia fizică”.

Autorii au o ipoteză de ce ochiul poate face acest lucru. Când regiunea centrală este neagră, pupilele noastre probabil ne pregătesc pentru o schimbare de lumină în viitorul apropiat. În loc să vadă informațiile care ne sunt prezentate direct în fața noastră, rețeaua neurală vizuală prezice modul în care aceste informații se vor schimba în viitor, generând o „expansiune exterioară” iluzorie a regiunii „găurii centrale”.

Dacă creierul nu ar fi făcut acest lucru, ar fi durat milisecunde mai mult pentru ca noile informații vizuale să ajungă la procesele superioare din creier. Dacă a durat atât de mult până când pupilele noastre se dilată, s-ar putea să nu putem naviga în întuneric la fel de eficient.

Autorii doresc acum să testeze dacă și alte animale sunt păcălite de iluzie, pentru a înțelege mai bine cum a evoluat sistemul vizual uman.