Hibernarea la om, între posibilitate și realitate: cu ce ne-ar ajuta, de fapt
Ce este hibernarea știm deja cu toții – au avut grijă filmele și cărțile SF să ne învețe asta, de-a lungul timpului.
Este, probabil, unul dintre primele fapte „științifice” pe care le învățăm în viață: în fiecare iarnă, în loc să se confrunte cu vremea rece, anumite animale hibernează. Cel mai bun exemplu este chiar ursul, dar acesta nu este singurul animal care face asta
Totuși, ar putea oamenii să hiberneze? Cercetătorii încă se declară nedumeriți asupra subiectului, dar au o idee vagă asupra lui.
„Ritmul cardiac, respirația și consumul de energie scad dramatic, iar temperatura corpului poate scădea, la rândul ei”, au subliniat cercetătorii, în legătură cu efectele pe care le poate avea hibernarea asupra unui organism.
„Animalele care hibernează, precum veverițele de pământ, sunt împinse să hiberneze de un ritm circaanual endogen”, au spus cercetătorii.
„Hibernatorii facultativi, precum hamsterii, răspund la scurtarea duratei zilei. În ambele cazuri, hibernarea este legată de reproducere și disponibilitatea resurselor”, au mai spus aceștia.
Ar putea, totuși, omul să hiberneze?
Indiferent de beneficii sau dezavantaje, există o întrebare la care încă se caută un răspuns: ar putea oamenii să învețe să hiberneze?
„Credem că oamenii pot hiberna”, declarat Kelly Drew pentru IFLScience. „Yoghinii cu experiență își pot suprima metabolismul pentru a induce stări asemănătoare hibernării”, a completat ea.
„Hibernarea are loc într-un spectru larg și divers, fără o linie evolutivă clară”, s-a menționat, de asemenea.
Ceea ce ne duce în miezul problemei: chiar dacă oamenii ar putea învăța să hiberneze, ne-ar ajuta cu adevărat la ceva?
Dacă alegem să locuim, în continuare, pe Pământ, cu siguranță hibernarea nu ne poate aduce beneficii, însă dacă luăm în considerare o eventuală „mutare” pe Marte, această caracteristică ce stă ascunsă în evoluția noastră ar putea fi un real ajutor pentru toți cei care vor trebui să suporte o călătorie lungă spre planeta vecină.
Tot ce trebuie să facem este să învățăm cum să facem asta, însă oamenii de știință se ocupă deja de acest aspect.