13 oct. 2022 | 15:36

Singura ființă care va supraviețui în caz de apocalipsă nucleară. Trăiește și dacă o duci în spațiu. Ce particularități are genetica ei

ACTUALITATE
Singura ființă care va supraviețui în caz de apocalipsă nucleară. Trăiește și dacă o duci în spațiu. Ce particularități are genetica ei

Tardigradele își pot întrerupe ceasul biologic atunci când hibernează, sugerează un nou studiu. Asta explică, în mod evident, multe.

Aceste ființe extrem de rezistente au deja o varietate de superputeri pe care le folosesc pentru a rezista în cele mai dure condiții de mediu, inclusiv o armură, pentru a-și proteja ADN-ul de radiații, dar și o căptușeală specială formată din proteine, ​​care împiedică colapsul celulelor în lungile perioade de deshidratare.

cea-mai-rezistenta-fiinta-tardigrade

Cea mai rezistentă ființă de pe Terra

Din secretele celor mai rezistente ființe de pe Terra

Pentru a rezista înghețului, urșii, spre exemplu, intră într-o formă extremă de hibernare numită criobioză. În această stare, activitatea lor metabolică se oprește. În mare măsură, cam asta li se întâmplă și tardigradelor.

Biologul Jessica Sieger și colegii ei au expus tardigradele la perioade săptămânale alternante de îngheț la -30 ° C și hrănire la 20 ° C, până când acestea au murit. Un alt grup a fost menținut la temperatura camerei.

În mod uimitor, dintr-un total de 716 tardigrade, cele care au fost înghețate periodic au trăit de două ori mai mult. Cea mai longevivă a reușit să supraviețuiască 169 de zile.

În total, ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă de timp activ în viață, demonstrând că îmbătrânirea biologică a tardigradelor a fost încetinită dramatic, dacă nu chiar oprită cu totul de criobioză. Acest lucru, spun cercetătorii, confirmă modelul „frumoasei adormite”.

„În perioadele de inactivitate, ceasul intern se oprește și reia funcționarea doar odată ce organismul este reactivat”, explică zoologul Ralph Schill.

Acest mic truc ingenios permite animalelor de dimensiuni milimetrice să treacă peste condițiile potențial periculoase și să revină la acțiune odată ce împrejurimile le sunt  favorabile.

Trebuie menționat că, la un moment dat, au fost descoperite anumite tardigrade care stătuseră într-o stare latentă mai bine de 30 de ani, ca imediat după să revină la viață ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de fapt.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele