12 dec. 2022 | 14:21

Când coralii “hibernează” iarna, microbiomul lor se restructurează: care e explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Când coralii “hibernează” iarna, microbiomul lor se restructurează: care e explicația oamenilor de știință

Ca atâtea animale, coralul steaua nordică (Astrangia poculata) își petrece iarna în stare de hibernare. Iată ce fenomen este caracteristic acestor corali.

Potrivit unui nou studiu condus de un cercetător de la Universitatea din California, Davis, comunitățile microbiene care trăiesc pe corali sunt amestecate în timpul pauzei anuale de odihnă, pregătindu-i pentru sezonul următor.

Descoperirea ne-ar putea oferi o idee mai bună despre modul în care coralii ar putea răspunde la schimbările climatice. Pe măsură ce apele oceanelor se încălzesc, protejarea microbiomului coralilor va fi esențială – iar aceste descoperiri ar putea oferi experților informații valoroase despre cum să mențină cel mai bine coralii într-o stare sănătoasă.

„Repausul, cel mai elementar, este un răspuns la un factor de stres al mediului – în acest caz, stresul rece”, spune ecologistul Anya Brown, de la Universitatea din California, anterior cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution.

„Dacă înțelegem mai multe despre această perioadă de recuperare, ne-ar putea ajuta să înțelegem ce microbi ar putea fi responsabili pentru recuperarea coralilor în sistemele tropicale mai calde”.

Cum hibernează coralii

Ca referință, coralul steaua nordică trăiește în Oceanul Atlantic, aria sa extinzându-se de la Golful Mexic până în Massachusetts. Când temperatura apei scade, coralul intră într-un somn profund: își retrage tentaculele, nu mai mănâncă și ignoră atingerea fizică.

Între octombrie 2020 și mai 2021, Brown și colegii ei au colectat zece colonii distincte de corali A. poculata, de la adâncimi de aproximativ 18 metri, în largul coastei Massachusetts. Acestea au fost împărțite în trei categorii, reprezentând exemplare luate înainte, în timpul și după hibernare.

Analiza de secvențiere genică a microbiomilor specimenelor a arătat că în perioadele de repaus, microbii asociați cu agenții patogeni sunt eliberați, la fel ca și microbii care absorb nutrienții. Microbii care pot furniza azot coralului, pe de altă parte, cresc în număr, sugerând că coralul își eficientizează în mod eficient comunitatea microbiană, păstrând, în același timp, o anumită diversitate.

Acest lucru se potrivește cu ipoteza echipei – că există un proces de „resetare și restructurare”, care protejează comunitatea microbiană și satisface nevoile coralului în timp ce acesta este atât „treaz”, cât și „adormit”.